Hlavní obsah

Příštím argentinským prezidentem bude krajně pravicový ekonom Javier Milei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facundo Florit, Shutterstock.com

Budoucí argentinský prezident Javier Milei.

Reklama

Vítězství Mileie bude podle agentur pro Argentinu představovat zásadní politickou změnu.

Článek

Příštím argentinským prezidentem bude krajně pravicový ekonom Javier Milei. Jeho soupeř, ministr hospodářství Sergio Massa, už mu blahopřál, a ještě před zveřejněním oficiálních výsledků tak uznal svou porážku ve druhém kole hlasování v 46milionové latinskoamerické zemi.

Jedenapadesátiletý Massa svým příznivcům v neděli večer místního času (v noci na dnešek SEČ) řekl, že už s Mileiem mluvil, aby mu „pogratuloval a popřál mu hodně štěstí, protože je to prezident, kterého si většina Argentinců zvolila na další čtyři roky“. Jeho slova byla v táboře podporovatelů Mileie podle listu El Clarín přijata s obrovským nadšením. Slaví se i v ulicích hlavního města Buenos Aires.

Portrét

Milei se narodil 22. října 1970 a od roku 2021 je členem Poslanecké sněmovny Argentiny. Bývá označován také jako „vášnivý ekonom“, bývalý instruktor tantrického sexu nebo televizní osobnost. Je vnímán jako zástupce krajní pravice nebo – ještě o něco specifičtěji – jako zástupce krajního pravicového libertarianismu.

Posléze slova Massy potvrdily i průběžné výsledky po sečtení 96 procent hlasů, podle nichž měl třiapadesátiletý Milei jasný náskok v poměru 55,8 ku 44,2 procentům. Z říjnového prvního kola hlasování přitom ještě vítězně vzešel Massa, představitel vládní peronistické Unie pro vlast, když druhého Mileie porazil o sedm procentních bodů.

Argentinská média dopředu volby vnímala jako politický souboj mezi kandidátem, který představuje kontinuitu, a Mileiem, který je vnímán jako zásadní změna. Milei, kterého zahraniční agentury označují za „krajně pravicového libertariánského radikála“ či „pravicového populistu“, sliboval převratné ekonomické kroky, včetně nahrazení domácí měny peso americkým dolarem nebo zrušení centrální banky.

Reklama

Doporučované