Hlavní obsah

O post prezidenta Argentiny bojuje bývalý lektor tantrického sexu

Foto: Tomas Cuest, Getty Images

Javier Milei na snímku z října 2023.

Reklama

V Argentině začíná druhé kolo prezidentských voleb, ve kterých se utkají ministr hospodářství Sergio Massa a krajně pravicový ekonom Javier Milei. Jak souboj dopadne, není zdaleka jasné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Kdyby se volby konaly dnes, Milei by vyhrál,“ předpovídala před týdnem pro agenturu Reuters Shila Vilkerová, ředitelka poradenské firmy Trespuntozero. Průzkum společnosti ukázal, že krajně pravicový kandidát Javier Milei, kterého mnozí pozorovatelé mají spíše za vtipnou postavičku, vede s těsným náskokem.

„Je ale třeba vzít v úvahu, co se stalo v primárkách a v parlamentních volbách: pohyby o čtyři nebo pět procentních bodů v posledním týdnu, nebo dokonce v posledních třech až čtyřech dnech,“ připomněla expertka.

Zmiňované primárky, které se konaly letos v srpnu, vyhrál právě dvaapadesátiletý Javier Milei, když se za svou stranu Svoboda vpřed umístil na prvním místě se ziskem více než 30 % hlasů. Mnozí neskrývali své překvapení a výsledky první části voleb byly často připisovány zejména frustraci voličů, které trápí ekonomická situace v zemi, a nízké účasti.

Výsledky prvního kola napovídaly tomu, že se povolební analýzy zřejmě trefily. Z první fáze voleb totiž jako vítěz s náskokem téměř sedmi procentních bodů odešel ministr hospodářství Sergio Massa. Nyní ale průzkumy ukazují, že Milei zřejmě rozdíl mezi kandidáty stáhl.

Argentinu tak v neděli čeká napínavá finální rovinka, na jejíž konec může z této dvojice jako první doběhnout kdokoliv. Důležité je však mít na paměti i to, že Massa je kandidátem peronistů, kteří sice po desetiletí dominují argentinské politice, jsou ale obviňováni z nynější trojciferné inflace a hrozící recese.

Kdo je Javier Milei?

Milei se narodil 22. října 1970 a od roku 2021 je členem Poslanecké sněmovny Argentiny. Bývá označován také jako „vášnivý ekonom“, bývalý instruktor tantrického sexu nebo televizní osobnost. Je vnímán jako zástupce krajní pravice nebo – ještě o něco specifičtěji – jako zástupce krajního pravicového libertarianismu.

V Jižní Americe platí již déle za zastánce poměrně kontroverzních názorů, které obhajuje až s charakteristickou vehementností. Patří mezi ně třeba podpora držení zbraní, odpor k legalizaci potratů, odstavení centrální banky, drastické snížení veřejných výdajů nebo dolarizace ekonomiky, kterou by chtěl vyřešit více než 100% inflaci v zemi.

K navázání dolaru na peso došlo v zemi například už v 90. letech. Tehdy to sice přineslo krátkodobé výhody, nakonec ale vše skončilo ošklivou devalvací.

Podle argentinského webu Clarín je Milei kandidátem dvou pevných myšlenek, které jsou u lidí plných emocí velmi účinné. Tou první má být již zmiňovaná dolarizace a druhou zase odpor vůči politickému establishmentu v zemi. Právě kombinace těchto dvou faktorů pak podle listu přispěla k jeho nečekanému úspěchu v primárkách, obzvláště mezi mladými a chudými.

Své měl ale odvést například i špatný výkon zbylých stran v kampani.

Zajímavé je ve spojení s politikem také srovnání, kterého se mu dostává nejen v amerických médiích. Až nápadně se totiž podobá bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Milei versus Swifties

Proti názorům kontroverzního ekonoma vystupují i fanoušci populární popové zpěvačky.

„Na národní scénu vtrhne drzý outsider, který přísahá, že rozloží neúspěšný establishment a ‚nakopne vládnoucí kastu do zadku‘,“ přibližuje podobnosti novinář Ishaan Tharoor. „Jeho relativně krátká politická kariéra je poháněna jeho popularitou (a proslulostí) coby televizního herce, showmanstvím, lacinými narážkami a zvláštním účesem, který se mu usadil na hlavě.“

„Jeho příznivci ho považují za silnou výtku k letům sklerotického, nešťastného vládnutí. Jeho kritici v jeho extrémní rétorice a názorech vidí smrtelnou hrozbu pro demokracii,“ dodává publicista ve své analýze pro The Washington Post.

Upozorňuje i na to, že Trumpa sám Milei obdivuje, napodobuje například jeho proslovy snižující vážnost změny klimatu a „opičí se“ také svými výzvami odmítajícími omezení držení zbraní.

Pozornost si pak Milei v posledních týdnech získal i díky obskurním předvolebním shromážděním, které podle agentury AP někdy připomínaly spíše karneval nebo Comic-Con. Na místech konání se totiž procházely postavy jako Batman nebo muž ve lvím kostýmu, který svým převlekem odkazoval na Mileiovo přirovnávání se ke králi džungle.

Někteří politikovi stoupenci také používají rekvizity napodobující motorovou pilu, kterou sám Milei často nosí na shromáždění, aby symbolizoval, co chce udělat se státními výdaji.

Reklama

Související témata:

Doporučované