Hlavní obsah

Fanoušci Taylor Swift vedou kampaň proti „argentinskému Trumpovi“

Foto: Shutterstock.com

Zpěvačka odstartovala své turné po Latinské Americe. Snímek je ilustrační.

Reklama

Argentinu čeká za týden druhé kolo prezidentských voleb, jedním z kandidátů je kontroverzní ekonom Javier Milei, přezdívaný „argentinský Trump“. Proti jeho názorům vystupují nejen fanoušci populární popové zpěvačky.

Článek

V Argentině jsou prezidentské volby v plném proudu a stejně tak i kampaně obou kandidátů, kteří před dvěma týdny postoupili do druhého kola. To se uskuteční už za týden.

Říjnové první kolo překvapivě vyhrál současný ministr hospodářství Sergio Massa. Druhý skončil extravagantní ekonom Javier Milei, který bývá označován za krajně pravicového populistu a někteří mu přezdívají „argentinský Trump“.

Třiapadesátiletý Milei je bývalý instruktor tantrického sexu, milovník rocku a obdivovatel amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Platí za zastánce poměrně kontroverzních názorů, které s chutí vehementně obhajuje.

Překvapivý kandidát

Milei se narodil 22. října 1970 a od roku 2021 je členem poslanecké sněmovny Argentiny. Je vnímán jako zástupce krajní pravice nebo – ještě o něco specifičtěji – jako zástupce krajního pravicového libertarianismu.

Patří mezi ně třeba podpora držení zbraní, odpor k legalizaci potratů, odstavení centrální banky, drastické snížení veřejných výdajů nebo dolarizace ekonomiky, kterou by chtěl vyřešit více než stoprocentní inflaci v zemi. Aby ostentativně demonstroval, jak radikální změnu hodlá přinést, vystupoval na svých předvolebních mítincích někdy také s motorovou pilou.

Tento týden také zahájila v Buenos Aires své turné po Latinské Americe zpěvačka Taylor Swift. Její koncerty se v poslední době těší obrovské popularitě a fanoušci jsou ochotni platit za vstupné často až horentní sumy. V Argentině někteří fanoušci kempovali před stadionem River Plate i několik měsíců před koncertem, aby měli co nejlepší místa.

Co však mají tyto zdánlivě odlišné figury společné? Fanoušci Swift, kteří si říkají Swifties, se proti Mileiovi ostře vymezují, nelíbí se jim totiž jeho sociální politika.

Toxický alfa samec

Swifties svorně odsuzují jeho návrhy na zrušení legálních potratů, nenávistné výroky proti ženám nebo uvolnění zákonů o zbraních. Jeho návrhy jsou pro ně „nebezpečím pro demokracii“ a terčem kritiky se stalo i jeho popírání zločinů spáchaných argentinskou vojenskou diktaturou v letech 1976–1983.

„Milei je proti: rovnoprávnosti platů, legálním potratům, rovnému manželství. Hlasovat pro Mileie je jako hlasovat pro Trumpa,“ napsala minulý týden na sociálních sítích skupina fanoušků Swifties for the Country.

Ve čtvrtek fanoušci vylepili před stadionem, kde Swift koncertovala, podomácku vyrobené plakáty proti Mileiovi. „Swiftie no vota Milei“, stálo na některých z nich a následoval hashtag „Milei is Trump“.

Přestože většina fanoušků popové hvězdy se rekrutuje z mladších ročníků, o postupu Mileie do druhého kola prezidentského klání rozhodli z velké časti hlasy mladých lidí.

Třetina argentinských voličů je mladší 29 let a říjnový průzkum ukázal, že téměř 27 procent Mileiovy podpory přišlo od lidí ve věku od 17 do 25 let.

„Stejně jako Trump předvádí i Milei velmi atraktivní show pro sociální sítě a média. Jeho jazyk, politicky nekorektní návrhy a zuřivý styl mu zajistily ústřední roli ve veřejné debatě,“ uvedl pro deník The Times Dr. Julio Montero, profesor politologie na univerzitě v San Andrés.

„Přestože argentinská mládež je již dlouho zapálená pro politiku, je to poprvé, kdy jsou voliči tak polarizovaní z hlediska pohlaví,“ míní Dr. Montero. „Milei je ztělesněním toxického alfa samce. To ho možná činí atraktivnějším pro mladé muže, ale rozhodně nesnesitelným pro mnoho žen,“ řekl.

V podobném duchu jako Swifties se shodou okolností v neděli vyjádřila také Argentinská židovská asociace, která vyzvala voliče, aby ve druhém kole prezidentských voleb příští týden nehlasovali pro kandidáta, který podle nich ohrožuje demokratický systém a základní ústavní práva. Nejmenovala sice nikoho, avšak podle médií je zcela jasné, na koho výzva mířila.

„Nemůžeme mlčet, když naší zemi hrozí tak velké nebezpečí, pokud se k moci dostane lídr s těmito fašistickými postoji,“ uvedlo také argentinské židovské sdružení.

Reklama

Doporučované