Hlavní obsah

Od tantrického sexu k favoritovi voleb. Za oceánem boduje „argentinský Trump“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko, Profimedia.cz

Prezidentský kandidát Javier Milei na snímku z primárních voleb v Buenos Aires ze 13. srpna 2023.

Reklama

Prezidentské primárky v Argentině mají překvapivého vítěze. Je jím Javier Milei, bývalý instruktor tantrického sexu, milovník rocku a obdivovatel amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Co je nový favorit voleb zač?

Článek

„Všichni se tu snaží vzpamatovat z nedělního šoku. Lidé tady tomu nemohou uvěřit,“ komentovala v pondělí pro web Al-Džazíra situaci po prezidentských primárkách v Argentině novinářka Teresa Boová. Korespondentka pro Jižní Ameriku se právě nacházela v hlavním argentinském městě Buenos Aires.

Výsledky hlasování podle Boové odrážejí frustraci voličů. Přetrvávající hospodářská krize vedla k rozčarování z tradičních politiků. „Když jdete do velmi chudých čtvrtí a mluvíte s tamními lidmi, řeknou vám, že se nebojí toho, co by se mohlo stát, kdyby se Javier Milei dostal do úřadu, protože už o všechno přišli,“ přiblížila novinářka.

Zmiňovaný dvaapadesátiletý Milei vzešel z primárek jako favorit, když se za svou stranu Svoboda vpřed umístil na prvním místě se ziskem více než 30 % hlasů. Jeho náskok před „stříbrným“ kandidátem z hlavního konzervativního bloku dělal necelé dva procentní body a středolevicoví vládnoucí peronisté pak zůstali na třetím místě s 27 %.

Otázkou – a pro politika také výzvou – ovšem zůstává, jestli stejného výsledku dokáže dosáhnout i během finální říjnové volby. Jak totiž upozorňuje agentura Reuters, v nedělních primárkách byla volební účast rekordně nízká, což oslabilo tradičnější strany, a někteří voliči dokonce odevzdávali protestní hlasy.

Formou vzdoru ostatně může být i samotný menší počet lidí, kteří přišli hlasovat. V Argentině je totiž účast povinná a těm, kteří se nezúčastní, hrozí pokuty. Druhý poločas argentinských voleb tedy nakonec může přinést rozdílné výsledky.

Ani tyto vyhlídky ovšem nezkazily nadšení v Mileiově táboře. „Dnes jsme udělali první krok k obnově Argentiny,“ hlásil politik během oslav výsledků. „Jiná Argentina není možná se stále stejnými lidmi.“

A kdo je vlastně Javier Milei, který na volebních mítincích vybíhá na pódium za zvuků rockové hudby?

Milei se narodil 22. října 1970 a od roku 2021 je členem poslanecké sněmovny Argentiny. Bývá označován také jako „vášnivý ekonom“, bývalý instruktor tantrického sexu nebo televizní osobnost. Je vnímán jako zástupce krajní pravice nebo – ještě o něco specifičtěji – jako zástupce krajního pravicového libertarianismu.

Jižní Amerika a migrace

Migrace na americkém kontinentě se stala trvalou humanitární krizí a příliv lidí neustává. Někdy ani nevědí, kde zrovna jsou, říká v rozhovoru o uprchlících vedoucí mexických Lékařů bez hranic.

V Jižní Americe platí již déle za zastánce poměrně kontroverzních názorů, které obhajuje až s charakteristickou vehementností. Patří mezi ně třeba podpora držení zbraní, odpor k legalizaci potratů, odstavení centrální banky, drastické snížení veřejných výdajů nebo dolarizace ekonomiky, kterou by chtěl vyřešit více než 100% inflaci v zemi.

K navázání dolaru na peso došlo v zemi například už v 90. letech. Tehdy to sice přineslo krátkodobé výhody, nakonec ale vše skončilo ošklivou devalvací. „Mnohé z politik, s nimiž vedl kampaň, jsou voliči vnímány jako poměrně radikální,“ přiblížil pro Reuters nejistotu kolem Mileie ekonom Jared Lou ze společnosti William Blair Investment Management.

Podle argentinského webu Clarín je Milei kandidátem dvou pevných myšlenek, které jsou u lidí plných emocí velmi účinné. Tou první má být již zmiňovaná dolarizace a druhou zase odpor vůči politickému establishmentu v zemi. Právě kombinace těchto dvou faktorů pak podle listu přispěla k jeho nečekanému úspěchu, obzvláště mezi mladými a chudými.

Své měl ale odvést například i špatný výkon zbylých stran v kampani.

Zajímavé je ve spojení s politikem také srovnání, kterého se mu dostává nejen v amerických médiích. Až nápadně se totiž podobá bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Na národní scénu vtrhne drzý outsider, který přísahá, že rozloží neúspěšný establishment a ‚nakopne vládnoucí kastu do zadku‘,“  přibližuje podobnosti novinář Ishaan Tharoor. „Jeho relativně krátká politická kariéra je poháněna jeho popularitou (a proslulostí) coby televizního herce, showmanstvím, lacinými narážkami a zvláštním účesem, který se mu usadil na hlavě.“

„Jeho příznivci ho považují za silnou výtku k letům sklerotického, nešťastného vládnutí. Jeho kritici v jeho extrémní rétorice a názorech vidí smrtelnou hrozbu pro demokracii,“ dodává publicista ve své analýze pro The Washington Post.

Trumpovy problémy přehledně

Hlavní republikánský kandidát na prezidenta čelí mnoha problémům. Připravili jsme pro vás jejich přehled:

  • Snaha zvrátit volby
  • Vládní dokumenty
  • Falšování záznamů
  • Volební výsledky v Georgii

Upozorňuje i na to, že Trumpa sám Milei obdivuje, napodobuje například jeho proslovy snižující vážnost změny klimatu a „opičí se“ také svými výzvami odmítajícími omezení držení zbraní.

O tom, zda se Milei – stejně jako Trump v roce 2017 – postaví do čela své země, budou voliči hlasovat 22. října, kdy v Argentině proběhnou prezidentské a parlamentní volby. Aby některý z kandidátů získal prezidentský úřad, musí získat buď 45 % hlasů, nebo 40 % v případě, že má před druhým v pořadí náskok alespoň 10 %.

Pokud žádný z kandidátů této hranice nedosáhne, bude se 19. listopadu konat druhé kolo.

Reklama

Doporučované