Hlavní obsah

Příznivci albánské opozice protestovali proti údajné korupci ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Protestující házeli na policisty kameny i benzinové bomby.

Reklama

Tisíce stoupenců albánské opozice v úterý protestovaly proti korupci v albánském kabinetu. Protestující házeli na policisty kameny a benzinové bomby. Demonstrující také podpořili bývalého premiéra, který je v domácím vězení.

Článek

Opoziční demonstranti v úterý pozdě večer zasypali budovu albánské vlády benzinovými bombami a kameny, píše server agentury Reuters. Podle protestujících se státní úředníci spolupodílí na organizovaném zločinu a korupci. Důkazem toho má být umístění opozičního vůdce Saliho Beriši do domácího vězení. Ten je vyšetřován kvůli údajné korupci v době, kdy v letech 2005–2013 zastával post premiéra. Beriša pochybení popírá a obviňuje vládu z politické vendety, jejímž cílem je umlčet oponenty. Současný premiér Edi Rama to popírá.

Více o Berišových obviněních:

Právě proti jeho vládě se před sídlem vlády v hlavním městě Tiraně shromáždily tisíce lidí. Proti protestujícím byla povolána policie. Podle zatím dostupných informací nebyly hlášeny žádné případy zranění, vážných škod ani zatýkání.

Hlavní opoziční Demokratická strana obviňuje Ramu z nepotismu a korupce, která podle ní vede mnoho mladých lidí k emigraci za lepším životem do západní Evropy. Protestující si pro shromáždění vybrali úterý jako symbolickou vzpomínku na 20. únor 1991, kdy prodemokratičtí demonstranti strhli sochu dlouholetého albánského komunistického diktátora Envera Hodži.

„Dnes jsme tu proto, abychom svrhli Ramův režim, který je horší než režim Envera Hodži,“ uvedl Syle Xhebexhia, který podle svých slov urazil více než 100 kilometrů, aby se protestu v Tiraně zúčastnil.

Protesty ale nejsou jednorázové vzedmutí nespokojených občanů. Už od října opoziční zákonodárci pravidelně narušují zasedání parlamentu na protest proti tomu, že vládnoucí levicoví socialisté odmítají vytvořit parlamentní komise, které by vyšetřovaly údajné případy korupce premiéra Ediho Ramy a dalších vysokých úředníků, doplňuje server ABC News.

Stejně tak demonstraci lze chápat jako podporu bývalému premiérovi Berišovi. Ten v projevu ze svého bytu, který byl na shromáždění živě přenášen na obrazovkách, obvinil Ramu z korupce a politického útoku na jeho rodinu. Slíbil, že znovu otevře „integrační dveře do Evropské unie, které režim Ediho Ramy zavřel“.

Ne všechny opoziční skupiny se k protestu připojily. Příznivci křídla rozdělené Demokratické strany, které se protestu nezúčastnilo, obvinili Berišu, že protest pořádá kvůli osobnímu prospěchu a jako způsob, jak zvýšit počet svých příznivců. Jeho podpora se ale výrazně snížila poté, co Spojené státy v roce 2021 a Spojené království v roce 2022 zakázaly vstup na své území jemu a jeho blízkým rodinným příslušníkům kvůli korupčním skandálům.

Reklama

Související témata:

Doporučované