Hlavní obsah

Proč ho mlátíte tak málo? Indie řeší video, na kterém děti bijí spolužáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sourabh_Vyas, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Indií otřáslo video, na kterém učitelka nabádala žáky, aby mlátili svého muslimského spolužáka. Důvodem měl být fakt, že sedmiletý chlapec špatně vypracoval zadaný úkol.

Článek

Policie v Indii se zabývá videem, na kterém učitelka žáky nabádá, aby fackovali svého muslimského spolužáka. Důvodem údajně bylo to, že chlapec špatně vypracoval úkol, informovala o tom BBC.

Otec mladého muslimského žáka oznámil incident policii a odvedl chlapce ze školy, žalobu však nepodal. Na videu jeho syn stojí před celou třídu vedle učitelky, která žáky nabádá, aby spolužáka mlátili. „Proč ho mlátíte tak málo? Udeřte ho pořádně,“ říká. „Začněte ho mlátit do břicha. Už má rudý obličej, mlaťte ho místo toho do břicha,“ nabádala učitelka žáky. Muslimský chlapec na videu evidentně plakal.

Opozice kritizuje vládu

Video se ihned začalo šířit po sociálních sítích a v samotné Indii vyvolalo vlnu reakcí. Opoziční lídr Rahul Gándhí vinu přičítá indickému premiérovi Naréndrovi Módímu a říká, že vláda aktivně živí náboženskou intoleranci. Podle lidskoprávních skupin násilí proti muslimům žijícím v Indii roste od té doby, co je ve vedení země právě Módí.

Video, kde učitelka nabádá žáky, aby mlátili svého muslimského spolužáka:

V regionu Uttarpradéš, kde se incident stal, vládne vládní Indická lidová strana už od roku 2017. Podle opozičního lídra je strana za náboženské napětí přímo zodpovědná. „Zasévají zrnko diskriminace do myslí nevinných dětí a mění svatá místa jako školy na místa plná nenávisti,“ napsal Gándhí na sociální síť X, dříve Twitter.

Nařčení, že vládní strana podporuje nenávist vůči náboženským menšinám, se snažil popřít samotný premiér. Při návštěvě Spojených států v červnu tohoto roku řekl Módí novinářům, že v jeho zemi není pro diskriminaci a nenávist vůbec žádné místo.

Útoky na náboženské menšiny nejsou ojedinělé

Nenávistné útoky proti muslimské menšině v Indii nejsou ojedinělé. Al Jazeera informovala o tom, že v indickém státě Bihar došlo k přepadení více než 100 let staré knihovny, ve které se nacházely vzácné islámské texty. Útočníci zaútočili s holemi, kameny a zápalnými lahvemi. Při incidentu bylo zničeno téměř 4500 muslimských knih.

Web napsal také, že na začátku srpna tohoto roku ve státě Harijána rozzuřený dav zapálil mešitu a zastřelil mladého imáma.

Svou roli v rostoucí nenávisti hraje také mnoholetý geopolitický konflikt mezi převážně hinduistickou Indií a převážně muslimským Pákistánem o region Kašmír. Mezi oběma státy panuje nepřátelství už přes 70 let.

Reklama

Doporučované