Hlavní obsah

Prognostik v uličce hanby. Vyplnily se předpovědi pro rok 2021?

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

A je hotovo. Skoro.

Reklama

Bolelo to? Docela jo. Z 21 loňských tipů, co se letos stane a co ne, vyšla necelá polovina.

Článek

Co se stane v roce 2021? Předpovědi jsou milá kratochvíle konce každého roku. Je to šance „být chytrý jak rádio“ a zaujmout prognózami, které se zdají originální, chytré či odvážné. Trik je: napsat cokoli zábavného a pak doufat, že se na to zapomene. Ale někdy se nezapomene, a tak když mi ze Seznam Zpráv napsali, ať „mrknu“ na své předpovědi z prosince 2020, bylo mi jasné, že prognostika čeká nepříjemná ulička hanby. Takže, jak to dopadlo?

1. Rok 2021 bude horší než rok 2020. VYPLNILO SE. Samozřejmě je to subjektivní, a někteří z nás nepochybně prožili nejlepší rok svého života, a jiní naopak ten nejhorší. A dle Gaussovy křivky asi nejvíc lidí rok celkem průměrný. Ale to, co jsem napsal, byla pravda. Šlo o polemiku s těmi, kteří tvrdili, že se v roce 2021 zásluhou očkování pandemie „zbavíme“. A to se nestalo. Ano, katastrofické filmy, kde jsou záběry prvních očkovaných lidí happyendem, nám „zase lhaly“.

2. Podzim bude ve znamení naděje. NEVYPLNILO SE. Napsal jsem, že mnohé vánoční večírky budou „ještě“ v rouškách, ale pravda je, že většina večírků byla úplně zrušena. A podzim se paradoxně ukázal nejdepresivnější částí roku, protože přišla vlna, která významně zasáhla očkované (byť se většina z nich vyhnula vážnějším komplikacím), a protože se objevil omikron.

3. Donald Trump představí svou televizní show. NEVYPLNILO SE. Bývalý americký prezident nevzdal sen se vrátit do politiky a buduje vlastní sociální síť.

4. Problémem roku 2021 bude idealismus. NEVYPLNILO SE. Tuhle předpověď jsem formuloval příliš vágně. Ano, kulturní válka mezi těmi, kteří chtějí dobro pro lidstvo, a mezi cyniky, probíhá, ale spory týkající se pandemie (hlavně očkování) ji vytlačily do pozadí.

5. Ještě víc poroste popularita podcastů, a to i v Česku. VYPLNILO SE. Na podcasty se „vrhla“ velká média, své vlastní podcasty si v tomto roce založila řada známých novinářů i jiných osobností. A myslím, že je pravda i to, co jsem napsal: že rok 2021 je začátkem trendu, který podcasty učiní podobně důležitými, jako byl v minulém století tisk.

6. Éra „home office“ bude v roce 2021 pokračovat, ale na podzim skončí. NEVYPLNILO SE. Stále si myslím, že je to validní předpověď, jen ji posouvám o rok. A jsem přesvědčený, že k návratu do kanceláří dojde, protože pro korporace je „život na hromádce“ existenčně důležitý. Korporace s lidmi, kteří pracují z domova, nemůže v dnešním smyslu fungovat. Avšak v roce 2021 se to ještě nestalo.

7. Dojde k velkému hackerskému útoku. NEVYPLNILO SE. Nepochybně se objevila celá řada významných útoků. Byli jsme svědky několika rozsáhlých výpadků datacenter velkých firem, které s hackerskými útoky mohly mít souvislost. Ale velká akce, až srovnatelná s teroristickými roku 2001, se naštěstí nestala.

8. Uslyšíme čím dál častěji o „patnáctiminutovém městě“. VYPLNILO SE. V minulých bodech jsem na sebe byl spíše přísnější, teď jsem si to malinko vrátil. V urbanismu nedošlo k žádné revoluci, ale i kvůli pandemii jsme viděli, jak se v mnoha evropských velkých městech mění kvalita života k lepšímu. „Patnáctiminutové město“ je takové, kde lidé mají práci, sport i zábavu v dosahu patnácti minut, a tenhle trend je nepochybný. Stejně jako to, že Praze se v tomto ohledu tragicky nedaří, a je „hodinovým městem“, jehož současné vedení se nerozhodlo, jestli bude městem „pro auta“, anebo „pro lidi“, a Praha tak zůstává městem „pro nikoho“.

9. Samořiditelná auta se ještě víc posunou směrem ke kategorii „vzdálená budoucnost“. VYPLNILO SE. Žádný významný posun v tomto směru jsme neviděli.

10. V Česku nebudeme mít po volbách vládu s podporou (myšleno důvěrou, pozn. red.) Sněmovny. VYPLNILO SE. Opět jsem na sebe trochu moc hodný, protože hned další větu této prognózy jsem měl špatně. „Andrej Babiš volby vyhraje, ale vládu nesestaví.“ Jak víme, Babiš volby těsně nevyhrál. Ale platí to, že Miloš Zeman rozehrál svou poslední velkou politickou hru, a že to v důsledku (snad) nakonec bude jedno.

11. Mikuláš Minář se svým vstupem do politiky neuspěje. VYPLNILO SE.

12. Cena za jeden bitcoin se vyšplhá přes 40 tisíc dolarů či milion korun. VYPLNILO SE. Vše nasvědčuje tomu, že cena bitcoinu bude v roce 2021 nad hranicí miliónu korun celkově skoro půl roku. Nenastal predikovaný velký propad (do řádu tisíců dolarů), byť pár pádů obchodníci s touto kryptoměnou prožili. Nepochybně platí, že s bitcoinem musíme i nadále počítat.

13. Apple ohlásí převratnou změnu designu chytrého telefonu týkající se displeje. NEVYPLNILO SE. Stále se dramatická změna očekává (netýká se displeje, jak jsem psal, ale spíše nástupu chytrých brýlí), ale letos příznivci Applu prožili nudný produktový rok.

14. Cena zlata půjde nahoru, stříbra také, ropa se udrží na číslech z konce roku 2020, dolar bude klesat. NEVYPLNILO SE. Zlato a stříbro létaly nahoru i dolů, ale ve finální bilanci asi za rok 2021 spíše mírně poklesnou. Ceny ropy v roce 2021 stoupaly, propad zaznamenaly v listopadu. Ale je skoro jisté, že skončí výš, než na začátku roku začaly. Dolar posílil asi o korunu.

15. Trhy s akciemi budou stoupat, index S&P 500 přesáhne hranici 4000 bodů a bude se nad ní po zbytek roku držet. VYPLNILO SE. Zmíněný index „přelezl“ 4000 přesně 1. dubna, a nebyl to Apríl, od té doby už se pod ni nevrátil. Celý rok vytrvale stoupá, teď je nad 4600 body.

16. Dopady brexitu i pandemie povedou k rozkolu v Konzervativní straně a k vyhlášení předčasných voleb, které Boris Johnson už nevyhraje. NEVYPLNILO SE. Boris Johnson je stále premiérem, k větší krizi ani náznakem nedošlo. Lépe řečeno možná začíná až teď, v souvislosti s informacemi o tom, že se v Downing Street loni v nejtvrdším lockdownu pořádaly večírky. A část konzervativců zároveň nepodporuje Johnsonovy plány na znovuzpřísnění pandemických pravidel kvůli omikronu.

17. Indové vyšlou na konci roku 2021 sondu Chandrayaan-3 na Měsíc. NEVYPLNILO SE. Let sondy se čeká ve třetím čtvrtletí příštího roku.

18. Ano, i rok 2021 bude „nejteplejší rok v historii“, stejně jako předešlé roky. NEVYPLNILO SE. Trend samozřejmě trvá, 2021 bude „mezi pěti nejteplejšími roky v historii měření“, ale primát nezíská. Evropa navíc prožila poměrně chladné léto s dostatkem srážek. A nepotvrdil se ani můj předpoklad, že postpandemický „ekonomický hlad“ vytěsní starost o klima. V Glasgow se konala významná konference, pro mnoho politiků zůstávají klimatické změny důležitým tématem.

19. Vegani nepoleví a byznys kolem rostlinných náhrad (masa i mléka) dál poroste, objeví se první komerční produkty založené na „laboratorním masu“. NEVYPLNILO SE. Očekávání před dvěma třemi lety byla mnohem vyšší než realita. Uvedení na trh nepochybně zpomalila pandemie. Loni v listopadu „pootevřela“ firma Supermeat testovací restauraci v Izraeli (jídlo v ní ochutnali novináři, pro veřejnost však stále otevřena není), v prosinci schválil komerční prodej Singapur. Vývoj laboratorního masa údajně uspokojivě pokračuje, o trh bude soupeřit minimálně deset firem. Všechny však komerční start plánují nejdříve v roce 2022, spíše však později.

20. Letní olympijské hry Tokiu uskuteční „v bublině“. VYPLNILO SE. Olympiáda 2020 se nakonec s ročním zpožděním konala.

21. Ani v roce 2021 nebude konec světa. VYPLNILO SE. Tady děláme trochu účet bez hostinského, protože jestli nás poslední dva roky něčemu naučily, tak tomu, že všechno je nejisté do poslední chvíle. Ale předpokládejme, že apokalypsa už letos opravdu nenastane.

Takže výsledek? Jako prognostik jsem PROHRÁL, byť s nejtěsnějším výsledkem 10:11 v neprospěch splněných předpovědí. Jako sázkař, ani jako bookmaker bych se neuživil. Ale od nových prognóz mě to neodradilo, a co se týče roku 2022, zůstávám mírným pesimistou, který však očekává zajímavý a zábavný rok. Mých 22 předpovědí pro rok 2022 už se chystá!

Reklama

Doporučované