Hlavní obsah

Proukrajinští ruští bojovníci tvrdí, že zajali dva ruské vojáky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sabotážní skupiny vstoupily do obce Novaja Tavolžanka v Bělgorodské oblasti, bojuje se tam, uvedl gubernátor ruského regionu Vjačeslav Gladkov.

Článek

Do obce Novaja Tavolžanka v Bělgorodské oblasti vstoupily „sabotážní a průzkumné skupiny“, v současné době se tam bojuje, uvedl podle agentury TASS gubernátor ruského regionu Vjačeslav Gladkov.

Prohlásil dále, že je připraven setkat se s proukrajinskými partyzány na kontrolním stanovišti v Šebekinu, aby pomohl ruským zajatcům. Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor dříve oznámily, že v bojích v Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou vzaly do zajetí dva ruské vojáky.

Ozbrojené skupiny zároveň nabídly, že zajatce vymění za „několik minut rozhovoru“ s gubernátorem oblasti při osobním setkání, informovala agentura Reuters. Společné prohlášení ozbrojené skupiny Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru, které bojují na straně Ukrajiny, bylo dnes zveřejněno na platformě Telegram.

„S největší pravděpodobností je zabili, jakkoliv je to pro mě těžké říct. Ale pokud jsou živí, tak od 17:00 do 18:00 (16:00 až 17:00 SELČ) na silničním kontrolním bodu Šebekino. Zaručuji bezpečnost,“ uvedl ve videu zveřejněném na telegramu Gladkov.

Dříve během dne bělgorodský gubernátor uvedl, že ukrajinská armáda pokračovala v noci na dnešek v ostřelování regionu poté, co si palba vyžádala v sobotu dva životy. Podle něj byl terčem opět šebekinský okres a také město Volokovka a okolí. Ukrajinské síly se k útokům na ruské území nehlásí. V Šebekinu nacházejícím se asi sedm kilometrů od ukrajinské hranice střely dopadly na tržiště v centru města a způsobily tam požár, nikdo ale neutrpěl zranění, sdělil Gladkov. Více než 4000 lidí byly evakuovány do provizorního ubytování, dodal.

Bělgorodská oblast, podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou, od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území. V oblasti, která mimo jiné sousedí s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblastí, se podle tamního gubernátora situace v poslední době zhoršila. Gladkov v posledních dnech takřka pravidelně informuje o ostřelování příhraničního regionu ze strany Ukrajiny.

Minulý týden v pondělí se tento ruský region stal dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“. Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru. Legie Svoboda Rusku tento týden uvedla, že ruští partyzáni v bojích v Bělgorodské oblasti pokračují.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované