Hlavní obsah

První hovor. V jaderné válce není vítěze, varoval Si Ťin-pching Zelenského

Foto: KurKestutis, Shutterstock.com

Čínský prezident se s ukrajinským spojil vůbec poprvé od ruské invaze loni v únoru. Ilustrační snímek.

Reklama

Čínský a ukrajinský prezident se poprvé od začátku ruské invaze telefonicky spojili. Kyjev o kontakt s lídrem asijské velmoci, která by mohla zásadně ovlivnit vývoj konfliktu, dlouho usiloval.

Článek

„Měl jsem dlouhý a smysluplný telefonát s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Věřím, že tento hovor, stejně jako jmenování ukrajinského velvyslance v Číně, bude silným impulsem pro rozvoj našich bilaterálních vztahů,“ informoval ve středu na twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Hovor byl vůbec prvním, který spolu oba prezidenti uskutečnili od loňského února, kdy Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. O možnosti, že k němu dojde, se spekulovalo již delší dobu, obzvláště poté, co čínský lídr koncem března uskutečnil třídenní návštěvu Ruska.

Pro Ukrajinu je vzájemný kontakt důležitý zejména kvůli obavám, že by Čína nemusela Rusko podporovat pouze ekonomicky, ale mohla by mu začít dodávat i vojenský materiál.

Podle agentury AP, která se odkazuje na čínská státní média, Si Ťin-pching vyzval k jednání mezi Ruskem a Ukrajinou a varoval, že „v jaderné válce není vítěze“. Možnost nasazení jaderných zbraní opakovaně zmiňovali ruští politici, prezident Vladimir Putin pak na začátku dubna oznámil plán na rozmístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku.

Čína podle Si Ťin-pchinga na Ukrajinu vyšle „zvláštního zástupce“, který by se věnoval rozhovorům o možném „politickém urovnání“.

Peking opakovaně hlásá, že v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou chce působit jako mírový prostředník, což má za následek i to, že se vyhýbá kritice Moskvy. Před časem pak země dokonce přišla s vlastním mírovým plánem, který je však podle západních států poplatný pouze Rusku.

Postoj Číny již zpochybnila řada lidí, nově se k nim pak přidal i český prezident Petr Pavel. „Nemyslím si, že by Čína měla skutečný zájem válku v krátké době ukončit,“ řekla v rozhovoru pro server Politico česká hlava státu, podle které konflikt dává Pekingu cestu, jak nutit Moskvu k ústupkům.

Jak se dalo očekávat, Pavlova slova se nelíbila zejména Rusku. Podle tamního ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který se v těchto dnech účastní jednání Rady bezpečnosti OSN, jde o „výrok takového typu, který nemá nic společného s působením normálního politického činitele“.

Čína mírotvůrcem

Na výročí ruské invaze Čína předložila svůj návrh „mírového plánu“. Je poplatný pouze Rusku, upozorňují západní státy. Volodymyr Zelenskyj chce se Si Ťin-pchingem jednat.

Že je přístup Číny vlastně „proruskou neutralitou“, uvedl pro Seznam Zprávy v době Si Ťin-pchingovy návštěvy v Rusku i sinolog a analytik projektu Sinopsis David Gardáš. Podle toho Čína straní Ruské federaci v mnoha rovinách – podporuje ji na diplomatické scéně, ale také přebírá a šíří ruskou propagandu.

Gardáš pak již v březnu avizoval, že hovor mezi ukrajinským a čínským prezidentem bude důležitý. Ve světle všech skutečností prý ale nelze očekávat, že by Čína měla výraznější zájem na plné podpoře ukrajinských požadavků a znovunastolení územní reality z doby před únorem minulého roku, či dokonce před rokem 2014 a tehdejší nezákonnou anexí Krymu.

Reklama

Doporučované