Hlavní obsah

Rusko rozmístí jaderné zbraně u běloruských hranic s NATO

Foto: Profimedia.cz

Rusko rozmístí jaderné zbraně na západní hranici Běloruska, tu sdílí s Litvou, Lotyšskem a Polskem. Na snímku polští vojáci hlídají hranici s Běloruskem, 25. ledna 2022.

Reklama

Krok ruského prezidenta Vladimira Putina povede podle analytiků k další eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem.

Článek

Rusko minulý víkend oznámilo, že po dohodě s Běloruskem rozmístí na jeho území taktické jaderné zbraně. Rozhodnutí, které už tak vyvolalo jasný odpor Západu, ještě Moskva eskaluje. Zbraně totiž plánuje umístit k běloruským hranicím se Severoatlantickou aliancí.

Zbraně „budou přesunuty na západní hranici našeho svazového soustátí (společný název pro Rusko a Bělorusko, pozn. red.) a zvýší možnosti zajištění bezpečnosti. K tomu dojde navzdory nesouhlasu v Evropě a ve Spojených státech,“ uvedl ruský velvyslanec v Minsku Boris Gryzlov v běloruské státní televizi.

Záměr Moskvy zřejmě povede k další eskalaci mezi Ruskem a Západem, míní agentura Reuters.

Kde přesně budou zbraně umístěny, Gryzlov neupřesnil. Bělorusko nicméně sousedí se třemi státy NATO - na severu s Litvou a Lotyšskem, na západě pak s Polskem. Tyto tři země jsou mimo jiné součástí východního křídla Aliance, jež po ruské invazi na Ukrajinu posílilo o další vojáky a vojenské vybavení.

Ruský velvyslanec také potvrdil ambiciózní plán ruského prezidenta Vladimira Putina připravit základny do 1. července, což někteří analytici považují za neproveditelné. Kontrola nad nimi zůstane Rusku, nikoliv běloruské straně, tvrdí šéf Kremlu.

Rozhovor k rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku

Analytici, kteří dlouhodobě sledují Bělorusko přes satelitní snímky, si zatím nevšimli budování základny pro jaderné zbraně. To ale neznamená, že je to vyloučené, uvedl pro Seznam Zprávy analytik Michal Smetana.

Lukašenko varoval před rozmístěním strategických zbraní

Prohlášení navazuje na ostrou rétoriku, jež v souvislosti s NATO a Západem ruští i běloruští představitelé užívají. Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko se ve svém každoročním projevu minulý týden nechal slyšet, že se Severoatlantická aliance chystá jeho zemi napadnout. Podobně jako ruský velvyslanec tak zdůvodnil rozmístění zbraní na běloruském území „nutnou obranou“ a odmítl, že by mohlo jít o provokaci.

S odkazem na obavy o bezpečnost varoval, že může spolu s Putinem rozhodnout o rozmístění strategických jaderných zbraní. Zatímco taktické jaderné zbraně jsou spíše zbraně s menší výbušnou silou, strategické mají mnohem větší dosah (podrobněji zde).

„Vezměte mě za slovo, nikdy jsem vám nelhal. (NATO) připravuje invazi na území Běloruska, aby zničilo naši zemi,“ citoval Lukašenka server Ukrajinska pravda. Lukašenko také podle agentury AFP vyjádřil obavy z jaderné války, kterou by podle něj způsobil Západ.

Rozmístění ruských taktických jaderných zbraní v Bělorusku by je přiblížilo potenciálním cílům na Ukrajině a členům NATO ve východní a střední Evropě, poznamenala agentura AP.

Severoatlantická aliance tak odsoudila rozhodnutí Ruska jako „nebezpečnou a nezodpovědnou jadernou rétoriku“, zatímco Evropská unie pohrozila Minsku novými sankcemi.

Běloruský režim Alexandra Lukašenka od počátku podporuje ruskou agresi vůči Ukrajině. Tamní vojáci se sice přímo nezapojili do bojů, ale ruská armáda v počátcích invaze pronikla na ukrajinské území i z Běloruska. Dodnes Rusko podniká z Běloruska letecké údery proti ukrajinským cílům.

Reklama

Doporučované