Hlavní obsah

Zrovna od ruského ministra to zní zajímavě, reaguje Pavel na kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel v Liberci.

Reklama

Šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi se nezamlouval Pavlův rozhovor, v němž zpochybňoval možnou roli Pekingu coby vyjednavače míru na Ukrajině.

Článek

„Nemyslím si, že by Čína měla skutečný zájem válku v krátké době ukončit,“ prohlásil v rozhovoru pro server Politico český prezident Petr Pavel, podle něhož konflikt umožňuje Pekingu nutit Moskvu k ústupkům.

Jeho slova nezůstala bez povšimnutí. „Je to výrok takového typu, který nemá nic společného s působením normálního politického činitele,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na okraj jednání Rady bezpečnosti OSN, které nyní Rusko předsedá.

Lavrov dodal, že šéf unijní diplomacie Josep Borrell se nedávno nechal slyšet, že Evropská unie bude rozvíjet vztahy s jinými státy v závislosti na jejich postoji k Rusku a Číně. „Je to indikátor současné mentality v evropské diplomacii,“ citovala ho ČTK.

„Výroky klauna Lavrova na adresu našeho prezidenta Petra Pavla jsou k smíchu. Rusko je teroristický stát a jeho vedení patří před mezinárodní tribunál,“ reagoval na twitteru šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Sám Pavel novinářům během návštěvy Libereckého kraje řekl, že si za svými slovy stojí. „Zrovna z úst ministra zahraničí Ruské federace, která se posledních několik let vůbec nechová jako normální stát, to zní opravdu zajímavě,“ prohlásil.

„Naopak bych řekl, že mnoho z toho, co říkali v posledních letech představitelé ruského státu, byly buďto přímo lži, nebo překroucená fakta, nebo zavádějící informace,“ dodal.

Jak připomněla ČTK, Čína s Ruskem udržuje čilé diplomatické vztahy i poté, co ruské jednotky loni v únoru zaútočily na Ukrajinu. Moskva vykresluje Peking jako svého spojence. Čínský prezident Si Ťin-pching se od začátku invaze 24. února 2022 setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dvakrát.

Čína dle USA už válku sponzoruje

Rusko podle americké vlády dostává vojenské vybavení z Číny. Washington už s tím podle agentury Bloomberg konfrontoval představitele v Pekingu. Zatím si prý ale není jistý, jestli dodávky posvětila přímo centrální vláda.

Reklama

Doporučované