Hlavní obsah

Překvapení v Srbsku se nekoná. Strana prezidenta Vučiće míří k vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, Profimedia.cz

Prezident Aleksandar Vučić.

Reklama

aktualizováno •

Srbská pokroková strana je u moci od roku 2012 a od té doby se konalo pět voleb.

Článek

Předčasné parlamentní volby v Srbsku podle všeho vyhraje Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiće, který sám sice nekandidoval, ovšem byl hlavní tváří celé kampaně.

Po sečtení 80 procent hlasů o tom informovaly agentura IPSOS a srbská nevládní organizace CeSID.

Vítězství SNS už vyhlásil i sám Vučić, podle něhož to ve 250členné sněmovně bude stačit na 127 poslanců.

Sjednocenou opoziční koalici Srbsko proti násilí (SPN) podle dosavadních výsledků volilo 23 procent lidí, což by znamenalo 64 mandátů.

Třetí místo připadne postmiloševičovské Socialistické straně Srbska (SPS), která s Vučičem spolupracuje na vládní i regionální úrovni, napsala ČTK s tím, že zisk sedmi procent hlasů by znamenal 18 poslanců v parlamentu. Do něj se zřejmě dostane šest subjektů. Oficiální výsledky mají být známy v pondělí brzy ráno.

Páté volby od roku 2012

Srbové zamířili k volebním urnám ani ne po dvou letech a nerozhodovali jen o složení parlamentu, ale i o vedení autonomní oblasti Vojvodina a desítek městských rad.

Do Srbska se vydali i voliči z Kosova – zapojit se do hlasování mohlo na 120 tisíc lidí, kteří žijí v někdejší srbské provincii.

Kosovo vyhlásilo nezávislost v roce 2008 a vztahy mezi Prištinou a Bělehradem jsou jedním z problémů současné vlády. Jak Evropská unie, tak Spojené státy totiž požadují jejich normalizaci.

Volební místnosti v Srbsku se uzavřely ve 20:00 a nezávislá média i pozorovatelé upozorňovali na řadu nesrovnalostí.

Nezávislá média a volební pozorovatelé upozornili na řadu nesrovnalostí v průběhu voleb. Nezávislá organizace pro volební dohled CRTA podle agentury AP uvedla, že ji znepokojily informace o hromadném svážení voličů k hlasování ze sousední Bosny a o kupčení s hlasy. Premiérka Ana Brnabičová tato obvinění odmítla a označila je za „úmyslné šíření paniky“.

Ačkoliv v parlamentu bude mít SNS, v komunálních volbách se hrálo i o hlavní město. V Bělehradu žije zhruba pětina obyvatel Srbska a komentátoři podle britské BBC předpovídali, že případné vítězství opozice by mohlo pozici Vučiće a jeho strany podkopat.

SNS podle CeSID vyhrála s 38,3 procenta, SNP dalo hlas 35,2 procenta lidí. Pomyslným jazýčkem na vahách tak při sestavování vlády nad městem zřejmě bude strana My, hlas lidu Branimira Nestoroviće.

Reklama

Související témata:

Doporučované