Hlavní obsah

První snímky trosek ponorky Titan. Našli v nich zřejmě i lidské ostatky

Foto: Profimedia.cz

Ve středu trosky ponorky Titan dorazily na pobřeží.

Reklama

aktualizováno •

Trosky turistické ponorky, která implodovala během výpravy k vraku Titaniku a zahynulo v ní pět lidí, byly dopraveny na pevninu. V troskách byly podle americké pobřežní stráže pravděpodobně i lidské ostatky.

Článek

Kovové trosky z ponorky Titan vyložili ve středu z lodi Horizon Arctic v kanadském St. John’s. Na fotografiích je možné vidět kovové kusy z ponorky zakryté plachtami. Následně je jeřáby zvedly na nákladní automobily. Americká pobřežní stráž uvedla, že mezi troskami našla přistávací rám ponorky a zadní kryt.

Později večer americká pobřežní stráž uvedla, že v troskách našla zřejmě lidské pozůstatky. K vyšetřování je převeze do Spojených států, informuje agentura Reuters.

„Tyto důkazy poskytnou vyšetřovatelům z několika zemí zásadní vhled do příčin této tragédie. Je nutné odvést pořádný kus práce, abychom pochopili, co vedlo ke katastrofální zkáze Titanu, a abychom pomohli zajistit, že se podobná tragédie už nikdy nestane,“ řekl Jason Neubauer, hlavní vyšetřovatel pobřežní stráže.

Úředníci přitom byli zpočátku skeptičtí, pokud jde o naději na nalezení některého z těl. „Je to neuvěřitelně nehostinné prostředí tam dole na mořském dně,“ řekl k nadějím admirál pobřežní stráže John Mauger krátce poté, co byla potvrzena ztráta plavidla.

Podle pobřežní stráže bylo dosud pod hladinou nalezeno pět hlavních kusů ponorky poblíž místa potopení Titaniku, uvádí britská BBC. Vyšetřování příčin katastrofy je tak zahájeno. Předpokládá se, že všech pět lidí na palubě zabila imploze. Experti se pokusí zjistit, co ji způsobilo, a následně chtějí vydat doporučení, aby se předešlo dalším tragédiím.

Loď také převážela Odyssea, dálkově ovládané vozidlo, které ukončilo záchrannou misi, když na dně oceánu pár set metrů od trupu Titaniku zahlédlo trosky.

Několik minut poté, co loď zakotvila v přístavu, nastoupily týmy vyšetřovatelů na palubu Horizon Arctic, píše CBS. „Náš tým úspěšně dokončil operace na moři. Nicméně už 10 dní nepřetržitě pracují a proces ještě neskončil. Trosky dnes ráno převezou z Horizon Arctic do laboratoří,“ řekl mluvčí společnosti Pelagic Research, která vozidlo Odysseus vlastní.

Mezi vykládané části ponorky patřil půlkulatý kus, který vypadal jako nos Titanu, dále pak část bočního panelu, kde byl kryt přes logo OceanGate.

Foto: Profimedia.cz

Trosky ponorky Titan přesouvá jeřáb na pevninu.

Foto: Profimedia.cz

Trosky byly přikryté plachtami.

V předchozích rozhovorech generální ředitel OceanGate Stockton Rush připustil, že materiály nejsou standardní pro ponorky, které se potápějí do takové hloubky. „Chtěl bych, aby si mě pamatovali jako inovátora,“ řekl Rush vlogerovi Alanu Estradovi v roce 2021. Ponorka Titan měla experimentální design s použitím uhlíkových vláken a titanu.

Zbytky ponorky, kousky uhlíkových vláken a titanu, nyní převezmou vyšetřovatelé. Výbory pro bezpečnost dopravy ze Spojených států a Kanady i pobřežní stráž se také podílejí na vyšetřování. Expert pro CBC začátkem týdne přiznal, že se mohou pokusit sestavit ponorku z trosek.

„Stejně jako při havárii letecké společnosti se vyšetřovatelé mohou pokusit ponorku znovu sestavit a poskládat díly dohromady jako puzzle, aby určili, kde byl bod selhání,“ řekl Tom Maddox, zakladatel a generální ředitel společnosti Underwater Forensic Investigation.

Reklama

Související témata:

Doporučované