Hlavní obsah

Ptačí chřipka trápí americké farmáře, infekce se nejspíš přenáší mezi kravami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Nakažený dobytek musí američtí farmáři izolovat, aby se nákaza dále nešířila.

Reklama

V Severní Americe se rozšiřují případy dobytka nakaženého ptačí chřipkou. Situace nepříznivě dopadá na produkci mléka a farmáři musí aplikovat bezpečnostní opatření. Navíc klesá zájem o mléčné výrobky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Spojených státech amerických se šíří ptačí chřipka u dojných krav. Případy nákazy byly zaznamenány již v sedmi různých státech. Farmáři chovající dobytek musí zavádět bezpečnostní opatření. Zakazují vstup návštěvníkům a kácejí stromy, aby se ptáci v okolí farem nemohli usídlit. Nákaza se ale pravděpodobně přenáší i mezi dobytkem, uvedlo ministerstvo zemědělství Spojených států (USDA) pro agenturu Reuters.

První potvrzený případ dobytka nakaženého ptačí chřipkou se objevil letos 25. března v Texasu, kde se krávy nakazily od volně žijícího ptactva. Do některých dalších států se ale infekce mohla přenést kvůli převozu dobytka. Chovatelé v Michiganu a Ohiu oznámili nález ptačí chřipky několik dní poté, co jim byly dovezeny dojnice právě z Texasu.

Zatímco pro ptáky je chřipka smrtelná, nakažený dobytek by se měl z nemoci zotavit. Chřipka má ale nepříznivý vliv na produkci mléka. U postižených krav je snížená a navíc nutí farmáře dojnice izolovat, aby se infekce nepřenášela na další kusy. Výrobci se obávají dlouhodobého poklesu zájmu o nákup mléka poté, co o přítomnosti viru v nepasterizovaném mléku informovaly americké úřady. Pasterizované mléko by ale mělo být ke konzumaci naprosto bezpečné.

Ptačí chřipka od roku 2022 celosvětově decimuje hejna drůbeže a infikuje i různé savce. Zaznamenán byl i přenos na člověka. Riziko pro lidi podle amerických úřadů zůstává nízké, přesto ale zavádí povinné testování zaměstnanců farem, kteří byli nakaženým zvířatům vystaveni.

V Evropě a České republice zatím nákaza u dobytka ve větším množství zaznamenána nebyla. Odborníci nyní chystají studie, ve kterých prozkoumají, zda nebyla nákaza skotu na starém kontinentu přehlédnuta.

Co je ptačí chřipka

  • Influenza drůbeže, známá také jako ptačí chřipka, je virové onemocnění postihující ptáky – jak volně žijící ptáky, tak drůbež, jako například slepice, krůty, kachny a husy. Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří, jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže.

Způsob přenosu ptačí chřipky:

  • K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků.
  • Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři.
  • Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.).
  • Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.).
  • Dosud nebyl zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. Dosud nebyl prokázán přenos nákazy z člověka na člověka.

Zdroj: Státní veterinární správa

Reklama

Doporučované