Hlavní obsah

Puč v Gabonu. Vojáci oznámili převzetí moci a zrušení institucí

Foto: Shutterstock.com

Africký Gabon zažívá ozbrojený puč.

Reklama

Vojáci v Gabonu v televizním vysílání oznámili, že převzali moc v zemi. Nechali podle svých prohlášení také uzavřít hranice a rozpustit instituce. V hlavním městě Libreville je podle agentury AFP slyšet střelba.

Článek

Vojáci v západoafrickém Gabonu podle tiskových agentur oznámili anulování sobotních voleb, uzavření hranic a rozpuštění institucí. Vysoce postavení důstojníci se objevili v televizi a prohlásili, že převzali moc, uvedla agentura Reuters.

„Ukončili jsme dosavadní režim,“ ohlásili v televizi vojáci podle agentury AFP. Její zpravodaj hlásí, že v hlavním městě Libreville je slyšet střelba z automatických zbraní.

Stalo se tak krátce poté, co úřady vyhlásily, že vítězem sobotních prezidentských voleb se opět - už potřetí - stal Ali Bongo, který v křesle hlavy státu v roce 2009 nahradil svého otce Omara. Volební komise uvedla, že Bongo ve volbách získal necelé dvě třetiny hlasů, opozice ale označila výsledky za zfalšované, uvedla stanice BBC.

„Rozhodli jsme se bránit mír tím, že skoncujeme se současným režimem,“ řekl jeden z vojáků v televizním pořadu Gabon 24. Dodal, že za to může „nezodpovědné a nepředvídatelné vládnutí, které má za následek pokračující zhoršování sociální situace, u níž hrozí, že zemi přivede do chaosu“.

Puč v Nigeru

Nigerský generál Abdourahamane Tiani se ve státní televizi objevil jako předseda přechodné rady, která po puči převzala moc v zemi, píší agentury AFP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované