Hlavní obsah

Putin chce zatáhnout Bělorusko do války. I do pozemních bojů, tvrdí Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin budou jednat o zapojení běloruské armády do agrese na Ukrajině.

Reklama

aktualizováno •

Většina běloruské veřejnosti je proti zapojení své armády do války na Ukrajině, ruský vůdce Vladimir Putin ale potřebuje další vojáky, nebo alespoň hrozbu otevření severní fronty.

Článek

Prezidenti Ruska a Běloruska budou během Putinovy návštěvy Minsku hovořit o větším zapojení Běloruska do války na Ukrajině. Serveru Ukrainska pravda to řekl velitel společných ukrajinských ozbrojených sil Serhij Najev s tím, že hovory se povedou zejména o zapojení do pozemní operace.

Rusko až dosud používalo běloruské území pouze jako základnu k raketovým útokům, případně z něj vysílalo na Ukrajinu své vlastní vojáky a techniku. Pokud by se ale do války zapojily přímo i běloruské jednotky, mohl by diktátor Alexandr Lukašenko počítat s tím, že by přišla i odveta ze strany Ukrajiny. Většina běloruského obyvatelstva je přitom podle průzkumů ostře proti tomu, aby se jejich vojáci do konfliktu rozpoutaného Ruskem zapojovali.

V pátek 16. prosince nicméně jednal Vladimir Putin s ruskou Radou bezpečnosti a navrhl projednat spolupráci se sousedními zeměmi. Sešel se také s vojenským velením, aby naplánoval další postup ve válce na Ukrajině. V pondělí 19. prosince pak Putin zamíří do Minsku, kde se nejprve sejde s běloruskými ministry, poté i s prezidentem Lukašenkem. Naplánovaná je i tisková konference.

Aktuálně z Ukrajiny

Ruská okupační vojska zadržovala a mučila děti. Prohlásil to ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec, podle kterého byly „dětské cely“ součástí jednoho z mučicích komplexů, jež odhalily ukrajinské jednotky poté, co dobyly zpět Cherson, napsala agentura Reuters.

Oficiálně je na programu hospodářská spolupráce a společné projekty v oblasti industrializace, v energetice a bezpečnosti. Ukrajinci se ale domnívají, že hlavním bodem bude větší zapojení Bělorusů do války.

Podle údajů ukrajinského ministerstva obrany už Rusko při své agresi na Ukrajině přišlo už téměř o 100 tisíc mužů. Chybějící vojenské síly je potřeba nahradit, výcvik nově mobilizovaných mužů ale trvá minimálně několik týdnů, a jak se ukazuje, armáda je vysílá na bojiště často nepřipravené a se žalostným vybavením.

Ukrajina by musela odklonit jednotky z jiných front

Kromě prezidentů Ruska a Běloruska se sejdou i ministři obrany Sergej Šojgu a Viktor Chrenin. Šojgu se v sobotu nechal přepravit na okupované území Ukrajiny, aby tam navštívil jednu z ruských jednotek.

Bělorusko už v úterý oznámilo, že jeho armáda posuzuje bojovou připravenost svých jednotek. Vojenští experti oslovení deníkem New York Times se shodli, že zapojení běloruské armády do války je nepravděpodobné kvůli výše zmíněnému názoru veřejnosti, Lukašenko ale může budit dojem bojové připravenosti, aby přinutil Ukrajinu odklonit jednotky z jiných front.

„Pro Lukašenka je přímý vstup do války vysoce nežádoucí, protože nemá žádné imperiální zájmy, nechce nové západní sankce,“ vysvětlil Seznam Zprávám nelehkou pozici běloruského diktátora analytik Aliaksandr Klaskouski.

Na otázku, zda by v případě Lukašenkova rozkazu jít do války zůstala armáda loajální, Klaskouski říká: „Nemyslím si, že v tomto případě běloruské jednotky odmítnou splnit rozkaz. Nemají ale motivaci, někteří z vojáků mohou složit zbraně, vzdát se. Možná o tom Lukašenko mluví s Putinem tváří v tvář a přesvědčuje ho, že tato varianta je iracionální.“

Běloruský analytik si ale není jistý tím, že bude Putin skutečně tlačit tímto směrem. „Možná je pro Moskvu lepší mít Bělorusko jako vojenskou základnu, cvičiště a dílnu na výrobu produktů, které Rusko potřebuje, než zde vyvolávat destabilizaci přímým zapojením spojence do války,“ uvedl.

Ukrajinské síly již bojují na jihu a východě. V reakci na potenciální hrozbu ze severu mluvčí ukrajinské Státní pohraniční stráže Andrij Demčenko v úterý informoval, že země posiluje svou obranu podél své hranice s Běloruskem. Situace je podle něj pod kontrolou. „Jasně vidíme, jak Rusko vyvíjí tlak na Bělorusko, aby se zapojilo do totální války.“

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření analytika.

Reklama

Doporučované