Hlavní obsah

Putin navrhl nového šéfa vagnerovců místo Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin po projevu k vagnerovské vzpouře.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin označil za šéfa Vagnerovy skupiny velitele s přezdívkou Šedý. Média muže identifikovala jako Andreje Troševa, jednoho ze zakladatelů vagnerovců a veterána válek v Čečensku a Afghánistánu.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl žoldnéřům Vagnerovy skupiny, aby dále bojovali na Ukrajině. S jednou podmínkou – místo jejich dosavadního šéfa Jevgenije Prigožina, který vedl červnový pochod na Moskvu, budou spadat pod přímé velení muže s přezdívkou Šedý.

„Mohli by se všichni shromáždit na jednom místě a pokračovat ve službě a nic by se pro ně nezměnilo. Vedl by je tentýž člověk, který byl po celou dobu jejich skutečným velitelem,“ řekl Putin pro ruský Kommersant. Žoldnéřům, jak píše list, nabídku představil na setkání, které se uskutečnilo jen pět dní po vzpouře vagnerovců (psali jsme zde).

Na něm byl přítomen i sám Prigožin a dalších více než 30 velitelů. Podle vyjádření ruského prezidenta na jeho nabídku velitelé souhlasně přikyvovali. Velitel „Šedý“ stál v čele žoldnéřů podle Putina celých 16 měsíců, tedy od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Deník The Financial Times tohoto muže identifikoval jako Andreje Troševa. Zjištění potvrdila i agentura Reuters s odkazem na sankční dokumenty Evropské unie, francouzské oficiální dokumenty i zprávy ruských médií.

Veterán z Afghánistánu i Čečenska

Andrej Trošev není mezi vagnerovci novou tváří. Spolu s Prigožinem stál u samotného vzniku skupiny, na jejímž chodu se později z velitelských pozic významně podílel, přiblížila velitele stanice CNN. Kvůli těmto aktivitám se ocitl na sankční listině řady západních zemí, letos na něj sankce uvalila i Ukrajina.

S jednotkami Vagnerovy skupiny působil Trošev hlavně v Sýrii. Podle sankčních dokumentů Velké Británie podporoval tento ruský plukovník ve výslužbě syrský režim, byl členem milicí a podílel se na represích proti civilistům.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Andrej Trošev má za sebou řadu vojenských zkušeností. Podle ruského serveru Fontanka sloužil u speciálního útvaru jednotek ruského ministerstva vnitra. V minulosti bojoval v řadách sovětské a později ruské armády ve válkách v Afghánistánu a Čečensku. Za tyto služby získal vyznamenání za mimořádné zásluhy.

Jaký vztah má Trošev s ruským prezidentem, není příliš jasné. Plukovník se nicméně zúčastnil i slavnostní recepce v Kremlu v prosinci 2016. Na snímku, který se objevil v ruských médiích o rok později, je Putin zachycen vedle Troševa a dalšího zakladatele Vagnerovy skupiny Dmitrije Utkina.

Zatímco ruská média uvádějí jako datum jeho narození 5. dubna 1962, západní sankční dokumenty píší, že se Trošev narodil už v roce 1953. V takovém případě by veliteli, který má nově vést vagnerovce na Ukrajině, bylo 70 let.

Nezvěstný Prigožin

Vagnerova skupina sehrála významnou roli v bojích o východoukrajinský Bachmut, který obsadily ruské síly po několika měsících tvrdých střetů. Prigožin nicméně dlouhodobě kritizoval ruské ministerstvo obrany za neschopnost při vedení války proti Ukrajině i snahu zneškodnit vagnerovce – uvedl, že nejdříve jim byly zastaveny dodávky munice a později se i samotná skupina stala cílem útoku.

Spory se vyostřily 23. června, kdy Prigožin oznámil vzpouru vagnerovců. Jeho jednotky nejdříve ovládly Rostov na Donu a pak vyrazily na Moskvu. Jen o několik hodin později nicméně šéf žoldnéřů po telefonátu s běloruským diktátorem Alexejem Lukašenkem akci odvolal.

Vladimir Putin nejprve obvinil Prigožina a jeho muže ze zrady, později ale přistoupil na dohodu zprostředkovanou Lukašenkem, která umožnila Prigožinův odchod do běloruského exilu. Příslušníci Vagnerovy skupiny dostali na výběr, aby buď pokračovali ve službě v ruské armádě, anebo odešli do Běloruska či do civilu.

Později se ukázalo, že ani sám Prigožin v Bělorusku není - ačkoliv to Lukašenko dříve tvrdil. Šéf vagnerovců se měl vrátit zpět do Ruska. Zpravodajský web Fontanka navíc informoval, že zakladateli a šéfovi žoldnéřské skupiny vrátili 10 miliard rublů, stovky milionů dolarů a zlaté odlitky, které policie našla v Petrohradu během prohlídek poté, co Prigožin zavelel ke vzpouře.

Reklama

Doporučované