Hlavní obsah

Putinovy stíhačky zase startovaly z Běloruska. Toto jsou jejich základny

Foto: Profimedia.cz

Stíhačky ruského a běloruského letectva v rámci vojenských cvičení.

Reklama

Běloruské letecké základny dál slouží Rusku k útokům proti Ukrajině. Někdy se z nich stává nástroj psychologické války – jako když stíhačky jen odstartují a zase se vrátí. Podívejte se, odkud ruská letadla v Bělorusku vzlétají.

Článek

Bělorusko není přímým účastníkem války na Ukrajině, ale vytrvale poskytuje Moskvě logistickou podporu, stejně tak umožnilo ruským silám už v počátcích invaze vstoupit na Ukrajinu přes běloruskou hranici.

A tato nepřímá podpora nekončí. Ukrajinou se ve středu opět rozezněly sirény, které značily, že by mohlo přijít nebezpečí z běloruského území. Ruská letadla, která vzlétla ze základny Mačuliščy, ale za chvíli znovu přistála (více zde).

Běloruské základny Rusko využilo také například při útoku z minulého týdne (podrobněji zde). Jindy starty letadel na běloruském území, tak jako ve středu, na Ukrajině „jen“ vyvolaly letecký poplach.

Podle informací ukrajinských médií a tajných služeb do Běloruska těsně před Silvestrem zamířilo několik těžkých dopravních letounů Iljušin 76 ruského letectva. Ukrajinci tvrdí, že viděli, jak přistávají na běloruském letišti Mačuliščy. Podle monitorovací skupiny Belarusian Hajun Project jich bylo šest.

Není jasné, co přílet transportních letadel znamená, může se jednat o dodávku vybavení nebo mobilizovaných vojáků. Pokud by šlo o vojáky, bylo by jich maximálně 1470, protože kapacita každého IL-76MD je nejvíc 245 osob.

Vojenská letiště v Bělorusku

Podobných záznamů o letadlech ruského letectva, která míří do Běloruska, je ale celá řada. Seznam Zprávy proto připravily přehled vojenských leteckých základen v Bělorusku, které Rusko v uplynulém roce využívalo. Takových vojenských letišť je v zemi nejméně osm, Pribytki, Luniněts, Mačuliščy, Balbasovo, Postavy, Borovitsy, Vitebsk a Babrujsk.

Na mapu, kde se vojenská letiště nacházejí, se můžete podívat zde:

Foto: Seznam Zprávy

Lokace leteckých základen v Bělorusku.

Podle ukrajinských zdrojů ruské jednotky nejvíce využívají právě již zmíněnou leteckou základnu Mačuliščy, která leží v bezprostřední blízkosti hlavního města Minsk.

Na začátku října se objevily zprávy, že Rusko na základně Luniněts rozmístilo přibližně 20 bezpilotních letounů Šahíd-136 íránské výroby. Těch Írán Rusku podle izraelského média Times of Israel dodal několik set. Na základně Pribytki pak zase měly podle webu RFE/RL být rozmístěny bitevní vrtulníky.

Ostatní letecké základny ruská armáda zřejmě využívá jen zřídkakdy, u většiny z nich se to dá vysvětlit i tím, že leží na severu země, tedy ve značné vzdálenosti od hranic s Ukrajinou.

O běloruské podpoře ruské invaze na Ukrajinu není pochyb už od prvního dne invaze. Podle NATO v úvodní fázi války dokonce „drtivá většina“ ruských letadel vstoupila do ukrajinského vzdušného prostoru právě z Běloruska, jak uvedl taktický ředitel NATO Denis Guillaume.

Přítomnost ruské armády

Kolik je tedy na vojenských základnách po celém Bělorusku rozmístěno ruských vojáků? Tisková agentura BelTA kontrolovaná Minskem před měsícem oznámila, že se protiteroristického výcviku v zemi účastní více než 9000 ruských mužů.

Bojeschopná část běloruské armády by mohla do ofenzívy zapojit až 20 000 dalších mužů, uvedl v rozhovoru pro web Kyiv Independent Oleh Ižak, vedoucí výzkumu Národního institutu strategických studií se sídlem v Kyjevě.

Běloruský autoritářský vládce Alexandr Lukašenko také již v minulosti prohlásil, že běloruská vojenská letadla Su-24 byla přestavěna tak, aby mohla nést jaderné zbraně. Lukašenko uvedl, že se na tom dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Důsledky mobilizace

Na začátku roku je ruská vojska přijela „uklidnit“, na konci u nich ruští uprchlíci před Putinovou mobilizací nacházeli útočiště po tisících. Teď Kazachstán čeká, jak se mu to vymstí.

„Západ musí pochopit, že je nezachrání ani vrtulníky, ani letadla, pokud přistoupí k eskalaci. My jsme spolu s Putinem jednou v Petrohradě řekli, že upravíme i běloruská letadla, aby byla schopna nést jaderné zbraně. Myslíte si, že jsme jen tak žvanili? Všechno je připraveno!“ řekl Lukašenko novinářům v Minsku.

Přímé zapojení do války na Ukrajině ale od Běloruska zřejmě čekat nelze. „Lukašenko to nechce udělat. Bojí se, že by se část armády obrátila proti němu,“ uvedl již dříve pro Seznam Zprávy běloruský politik a člen exilové vlády Pavel Latuška (více zde).

V Bělorusku ale i tak pokračují vojenská cvičení, Minsk se v jejich rámci zaměřuje zejména na zlepšení útočných operací, v nichž nejsou podle některých analytiků běloruské vojenské síly i kvůli nedostatku zkušeností příliš zběhlé.

Twitterový účet Belarusian Hajun Project, který sleduje pohyby armád Ruska a Běloruska na běloruském území, také zdůrazňuje, že cvičení běloruských ozbrojených sil, které probíhá poslední měsíce, úřady prodloužily nejméně do 8. ledna.

Reklama

Doporučované