Hlavní obsah

Putinův šéfkuchař poprvé přiznal, že založil nechvalně známé vagnerovce

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin (vpravo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Jméno Jevgenije Prigožina bylo s vagnerovou armádou spojováno několik let. Ruský miliardář a blízký spojenec Vladimira Putina v pondělí poprvé přiznal, že je na soukromou žoldnéřskou skupinu napojený.

Článek

Vagnerova skupina působí jako soukromá „armáda“, která v konfliktech hájí zájmy Kremlu a z většiny je složená z ruských veteránů. Bojovala za zájmy ruského prezidenta Vladimira Putina na Donbasu v počátcích války na Ukrajině v roce 2014, později i v Sýrii, Libyi, Iráku a v řadě zemí afrického kontinentu.

Se zřízením skupiny bylo už dříve spojováno, mimo jiné i Evropskou unií, jméno Jevgenije Prigožina. Jeden z nejbližších spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina svou roli ve skupině odmítal.

To se v pondělí změnilo. Prigožin v příspěvku na ruské sociální síti V Kontakte přiznal, že před osmi lety stál u vzniku skupiny.

„Sám jsem čistil staré zbraně, sám jsem třídil neprůstřelné vesty a našel specialisty, kteří mi s tím mohli pomoci. V tu chvíli, 1. května 2014, se zrodila skupina patriotů, která později přijala jméno Vagnerova,“ uvedl v Prigožin na dotaz novinářů v odpovědi zveřejněné na účtu společnosti Concord, kterou vlastní.

„Jsem pyšný na to, že jsem dokázal obhájit jejich právo ochránit zájmy jejich země,“ napsal v prohlášení s tím, že podle něj byli vagnerovci „hrdinové“, když bojovali na Ukrajině nebo v Sýrii a dalších zemích.

Vagnerova skupina ve velkém verbuje

Donedávna tajemstvím obestřená soukromá Vagnerova armáda otevřeně verbuje v ruských městech potenciální žoldnéře. Dříve se přitom o existenci této ozbrojené skupiny s napojením na Kreml v Rusku prakticky mlčelo. Co se teď změnilo?

Vagnerovci mají na Ukrajině problémy s nedostatkem personálu i vojenské techniky. Nové žoldnéře hledají po celém světě, a jak uvedl web Middle East Eye, mimo jiné i v Česku. Lákadlem je vysoká mzda.

Podnikatelovo přiznání je podle deníku The Guardian pozoruhodné, protože Prigožin dříve zažaloval několik ruských a západních médií za to, že ho se skupinou spojovala. Teď to zdůvodnil snahou ochránit vojáky.

Server Atlantic napsal, že „Vagnerova skupina funguje jako nedeklarovaná pobočka ruské armády. Během vojenských operací pracují žoldáci po boku běžných ruských sil a jsou vyznamenáváni ruskými vojenskými medailemi“ přímo z rukou Vladimira Putina.

Ruské zákony ovšem nepovolují vznik soukromých vojenských společností. Najímání, výcvik, financování nebo jiná materiální podpora žoldáků, stejně jako vykonávání této práce a využívání žoldáků v ozbrojených konfliktech nebo vojenských akcích, by mělo být trestáno odnětím svobody.

Vagnerovci jsou obviňování z porušování lidských práv a někdy až brutálního zacházení.

Žoldáci krátce po ruské invazi na Ukrajinu tvrdili, že mají z Kremlu slíbený velký obnos za hlavu Volodomyra Zelenského (podrobněji jsme popsali zde). Skupina rovněž pomohla připravovat půdu pro invazi, pomáhala i s naváděním ruské kolony do Kyjeva a s plány na fyzickou likvidaci ukrajinské vlády.

Údajný spoluzakladatel vagnerovců Dmitrij Utkin je spojován s krajní pravicí. Samotné uskupení nese název podle jeho krycího jména Wagner, které pravděpodobně odvodil od Richarda Wagnera, oblíbeného hudebního skladatele Adolfa Hitlera.

Putinův šéfkuchař

Prigožin byl dříve známý převážně jako gastronomický magnát, odkud vychází také jeho přezdívka Putinův šéfkuchař. Deník The Guardian ale upozorňuje, že v posledních letech se dostává mezi nejdůležitější spojence ruského prezidenta.

Mimo založení Vagnerovy skupiny je spojován také s vytvořením továrny ruských „internetových trollů“ i s řadou neobjasněných kriminálních příběhů, jako například otrávení odpůrců režimu. Spojené státy zařadily Prigožina na svůj sankční seznam v roce 2018, od roku 2020 se přidala i EU.

Nedávno se objevil na záběrech, které ukazovaly, jak vagnerovci verbují ruské vězně do války na Ukrajině. Deník The New York Times zveřejnil video, na kterém Prigožin vězňům slibuje propuštění za šestiměsíční službu v ruské armádě.

Vagnerovci verbují vězně do ruské armády.Video: twitter/yarotrof

Ačkoliv předtím miliardář nepotvrdil, že by byl se skupinou spojený, verbování vězňů obhajoval. „Buď jsou to žoldnéři a vězni (kteří na Ukrajině bojují), nebo vaše děti – rozhodněte se sami,“ řekl podle Guardianu.

Reklama

Doporučované