Hlavní obsah

Putinův spojenec Kazachstán se přihlásil k dodržování sankcí proti Rusku

Foto: Vladimir Tretyakov, Shutterstock.com

Prezident Kazachstánu Kassym-Jomart Tokajev

Reklama

Kazachstán bude jednoznačně dodržovat sankce vůči Rusku, uvedl prezident Tokajev po jednání s německým kancléřem. Bývalá sovětská republika je přitom blízkým partnerem Kremlu a několikrát byla obviněna, že sankce porušuje.

Článek

Kazachstán bude „rozhodně dodržovat“ sankční režim vůči Rusku, uvedl ve čtvrtek prezident země Kassym-Jomart Tokajev na tiskové konferenci po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Tokajev tvrdil, že Kazachstán „udržuje kontakty s příslušnými organizacemi, aby dodržoval sankční režim“. Dodal, že na německé straně by neměly panovat žádné obavy z možných akcí zaměřených na obcházení sankčního režimu.

Kazachstán je přitom blízký obchodní a vojenský partner Ruska a několikrát byl obviněn, že svému většímu sousedovi napomáhá získat sankciované zboží. Moskva využívá právě podobné země k reexportu. Tomu může nasvědčovat i zvýšený obchod mezi Ruskem a dalšími středoasijskými státy, píše agentura Reuters. Tím se pak Kremlu daří obcházet sankce, které proti němu západní země zavedly v reakci na invazi na Ukrajinu.

Evropská unie se proti přeprodeji zboží podléhajícího sankcím dlouhodobě staví a vede aktivní jednání se zeměmi, které se ho dopouští, píše server Radio Free Europe. Evropská komise také hrozí, že pokud se diplomatické úsilí ukáže jako nedostatečné, zakáže prodej některých výrobků i do reexportujících zemí.

Sankcím se vyhýbají i podnikatelé v Česku:

Přes užší vztahy těchto dvou zemí Kazachstán neuznal ukrajinské regiony okupované Moskvou za součást Ruska. Kazachstán navíc sám řeší problémy s proruským separatismem. To se týká zejména severních oblastí podél 7500 kilometrů dlouhé kazašsko-ruské hranice. V posledních měsících se kvůli jeho aktivní podpoře ocitlo několik kazašských občanů před soudem.

Tokajev ale popřel, že by existovala nějaká šance na posuny hranice. Zároveň vyzval k urychlenému ukončení „nepřátelských akcí na Ukrajině“ a k mírovým jednáním v souladu s Chartou OSN.

„Je třeba přestat se vzájemným obviňováním a jednat a najít možnosti, které budou vyhovovat oběma stranám,“ řekl a dodal, že je čas na „moudrou a racionální diplomacii“. Po setkání se Scholzem ještě dodal, že Kazachstán je připraven zvýšit „dlouhodobé“ dodávky ropy do Německa.

Více o německé energetice:

Kromě Tokajeva se má v pátek Scholz setkat i s představiteli Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Turkmenistánu a Tádžikistánu. Společné jednání členské země EU s pěti středoasijskými lídry bude vůbec prvním takovým setkáním svého druhu, uvádí Moscow Times.

Reklama

Doporučované