Hlavní obsah

Německo brzdí s přechodem na zelené vytápění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Braslavets Denys, Shutterstock.com

Původně avizovaný konec plynových kotlů v Německu se nekoná.

Reklama

Vládnoucí koalice se dohodla, že chystaný zákaz instalace běžných kotlů na zemní plyn bude od příštího roku platit jenom pro novostavby. Zelený ministr hospodářství Habeck musel ustoupit.

Článek

Německé domácnosti si budou moci dál pořizovat k vytápění klasické kotle na zemní plyn nebo lehký topný olej. Zástupci tří vládních stran se v úterý dohodli na pomalejším přechodu k výrobě tepla z obnovitelných zdrojů. Původně se počítalo s faktickým zákazem instalace čistě fosilních zdrojů od příštího roku.

Ustoupit ze svých představ musel jeden z nejvýraznějších politiků Zelených, ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck, který změny předkládal v rámci zákona o vytápění. Pomalejší zavádění změn si vynutila hlavně nejmenší vládní strana, liberálové (FDP).

Povinnost používat topení s podílem aspoň 65 procent z obnovitelných zdrojů se tak bude vztahovat pouze na novostavby, napsal deník Tagesspiegel s odvoláním na koaliční dokument. U starších budov se bude zavádění ekologických zdrojů odvíjet podle „vytápěcích územních plánů“, která mají velká města předložit do roku 2026 a menší města a okresy do roku 2028. Ve srovnání s původním návrhem má být více domácností napojeno na dálková vytápění.

Na rozdíl od prvního Habeckova návrhu, který vyvolal kritiku za příliš radikální a jednostranné kroky, se změní také některé další parametry reformy vytápění.

Na obavy lidí, že jim při pořizování nového vytápění nezbyde jiná varianta než sice dotovaná, ale přesto drahá tepelná čerpadla, zareagovali koaliční lídři tím, že ekologičtější zdroje „zrovnoprávnili“. Předepsané požadavky by tak měly splňovat i topné systémy na dřevo nebo pelety.

Místy vyhrocené debaty v koalici o změnách ve vytápění ukázala podle německých médií na různorodost přístupů uvnitř vládní sestavy. Opoziční křesťanští demokraté a sociálové (CDU/CSU) se holedbají, že výsledné korekce jsou také důsledkem jejich kritiky. Ministr Habeck, který se v posledních měsících potýká s poklesem popularity, nicméně prohlásil, že kompromis přispěje k větší akceschopnosti vlády a soudržnosti země.

Reklama

Doporučované