Hlavní obsah

Němci dostanou za výměnu plynových kotlů štědré státní dotace

Foto: Profimedia.cz

Instalace tepelného čerpadla, ilustrační snímek.

Reklama

Základní příspěvek na nákup tepelných čerpadel, solárních panelů nebo dalších ekologických variant pro německé domácnosti bude činit 30 procent. Sociálně slabší nebo lidé s velmi starými kotly dosáhnou ještě na bonus 20 procent.

Článek

Německá vláda tento týden představila podrobnosti o chystaných změnách, které mají urychlit přechod na ekologičtější vytápění. Od příštího roku budou muset všechna nově pořizovaná zařízení splňovat podmínku, že nejméně ze 65 procent vyrábějí teplo z obnovitelných zdrojů.

Prakticky to bude znamenat nucený přechod na tepelná čerpadla, solární panely, kotle na bioplyn, nebo vodík, povolená bude také kombinace těchto technologií se staršími zdroji. Přestanou se instalovat klasické plynové kotle, nebo kotle na spalování topného oleje, které jsou ve Spolkové republice také hodně rozšířené.

O chystané transformaci vytápění, které se v němčině přezdívá složeným výrazem „Wärmewende“, se vědělo už déle. Až tuto středu však německá vláda upřesnila znění novelizovaného zákona o vytápění budov a odpověděla na zásadní otázku –⁠ jak velké budou dotace na výměnu kotlů za nové zdroje.

Všechny domácnosti budou mít při nákupu ekologických zařízení nárok na příspěvek ve výši 30 procent. Velká část žadatelů ale dosáhne ještě na dodatečné klimatické bonusy, které mohou celkovou dotaci navýšit až na 50 procent.

Na nejvyšší bonus ve výši 20 procent dosáhnou lidé, kteří by zdroj vytápění ještě nemuseli měnit. Podle vládních materiálů se to bude týkat hlavně příjemců sociálních dávek nebo domácností, které mají více než 30 let starý, ale dosud fungující kotel na plyn, topný olej nebo uhlí.

Plynový kotel? V Německu jen do konce roku

Hromadný přechod na obnovitelné zdroje vytápění vyvolal v Německu zvýšenou poptávku po kotlích na zemní plyn nebo topný olej.

Na nižší, desetiprocentní bonus budou mít nárok domácnosti, které se zbaví kotlů na fosilní paliva aspoň v pětiletém předstihu před předepsanou lhůtou. Stejně vysoký bonus budou moci dostat také lidé, kteří si pořídí nový zdroj s tím, že aspoň 70 procent tepla bude pocházet z obnovitelných zdrojů.

„Novým nastavením dotací podporujeme plošnou výměnu topení. Je to velmi důležité, protože přechod na vytápění z obnovitelných zdrojů je samozřejmě velkým krokem a pro mnoho občanů není snadný,“ prohlásil ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck, který jako přední zástupce Zelených zosobňuje ambiciózní plány na co nejrychlejší přechod na ekologické zdroje.

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.

I přes uvedené příspěvky bude přechod na nový druh vytápění pro mnohé finančně náročný. Ministr Habeck proto navíc slíbil také nízko úročené úvěry s dotovanými splátkami.

Na druhou stranu budou mít na příspěvky nárok i ti nejbohatší; Habeck nakonec ustoupil od původního záměru, aby se žadatelé rozlišovali podle příjmů.

Výměna starších neekologických kotlů má být postupná. Od příštího roku bude platit pro kotle staré aspoň 40 let, od roku 2025 přijde řada na kotle vyrobené před 35 lety, v roce 2026 na všechny kotle staré 30 let a méně.

Kolik peněz bude muset stát na podporu transformace vytápění vynaložit, není známo. Dotace půjdou z klimatického a transformačního fondu, který nespadá pod státní rozpočet. Habeck pouze řekl, že částka bude zvládnutelná.

Představitel další vládní strany, sociální demokracie (SPD) Lars Kingbeil nicméně dříve prohlásil, že na tento účel budou vynaloženy „obrovské peníze“.

Reklama

Doporučované