Hlavní obsah

Republikáni se odvracejí od Ukrajiny, zvrátit to má britská expremiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ComposedPix, Shutterstock.com

Liz Trussová.

Reklama

Stále více amerických republikánů odmítá Kyjevu nadále pomáhat a chce, aby se pozornost soustředila na problémy blíže k domovu. Diplomaté na obou stranách Atlantiku doufají, že Liz Trussová jejich názor změní.

Článek

V čele Velké Británie příliš dlouho nepobyla, na mezinárodním poli by teď ale mohla sehrát výraznou diplomatickou roli, doufají na ostrovech i na druhé straně Atlantiku.

Bývalá britská premiérka Liz Trussová vyrazila na návštěvu Spojených států. Jejím hlavním cílem je přimět skeptické křídlo Republikánské strany, aby nezanevřelo na válčící Ukrajinu, píše server Politico.

Na cestu se Trussová vydala rok po „velice rychlém dobrodružství a panice, kterou způsobila na trzích“, jak jejích 49 dní ve funkci už dříve pro pro Seznam Zprávy popsal odborník na Británii Jan Váška.

Od svého konce v Downing Street se Trussová snaží prezentovat jako výrazná zastánkyně pravicové politiky po celém světě.

Snad i proto panují jak v USA, tak v Evropě naděje, že právě jí by se mohlo podařit odradit republikány od prosazování izolacionismu. A přesvědčit je o správnosti aktivní role Spojených států na mezinárodním poli, kterou prosazuje prezident Joe Biden.

Válka, která je daleko

Na vysvětlenou: stále více republikánských zákonodárců odmítá v poslední době nadále podporovat Ukrajinu. Tvrdí, že se Spojené státy musí odpoutat od války, která je daleko, a soustředit pozornost i peníze na problémy blíže k domovu – například na dění na hranici s Mexikem.

Republikáni tak například nechtějí podpořit Bidenovu žádost o uvolnění další miliardy dolarů na vojenskou podporu Ukrajiny. Nový balík pomoci podmiňují zpřísněním migračních zákonů.

Přečtěte si:

Spojené státy již za poslední roky poslaly Ukrajině i Izraeli miliardy dolarů v podobě vojenské pomoci. Ve snaze získat další peníze pro obě země ale Joe Biden čelí těžkým překážkám, třeba chaosu ve sněmovně.

Washington od ruské invaze poslal na Ukrajinu vybavení za více než 40 miliard dolarů, naposledy však Kongres na tento účel uvolnil finance na konci loňského roku, těsně předtím, než ve Sněmovně reprezentantů nastoupila nová republikánská většina, napsala ČTK.

Posílání pomoci Kyjevu není příliš nakloněn ani bývalý prezident Donald Trump, který má podle očekávání získat republikánskou nominaci pro příští volby. Politico navíc připomíná, že se Trump v květnu zdráhal odpovědět i na otázku, zda by válku měla vyhrát Ukrajina, nebo Rusko.

Konzervativní přátelé Ukrajiny

Zastavení americké podpory by pro Kyjev představovalo velkou hrozbu, jelikož USA dlouhodobě platí za nejvýznamnějšího vojenského spojence. Americký ministr obrany Lloyd Austin varoval, že bez americké pomoci bude Rusko na Ukrajině úspěšné.

Diplomaté na obou stranách Atlantiku doufají, že se Trussové, která do USA vyrazila s delegací Konzervativních přátel Ukrajiny (CFU), podaří republikánské zákonodárce přesvědčit, aby podpořili hlasování o Bidenem navrženém balíčku pomoci.

„Přinášejí autentičtější hlas těm republikánům, kteří rádi hovoří s lidmi z vlastní strany – nejsou zatíženi vládní politikou, nemusí říkat o (Bidenově) administrativě jen samé hezké věci,“ vysvětlil, proč by mohla být cesta CFU úspěšná, jeden z britských představitelů.

Reklama

Doporučované