Hlavní obsah

Video: Na ukrajinské bojiště se vrátila obávaná rasputica

Bez komentáře: Vojenská technika se na Ukrajině potýká s všudypřítomným bahnem, které komplikuje postup oběma stranám. Video: twitter/Nexta TV

 

Reklama

Podzimní rasputica připravuje těžké zkoušky ukrajinským i ruským silám. Obě strany by rády pokračovaly v postupu, ale jejich technika místo nepřítele zápasí s bahnem.

Článek

Na Ukrajině už naplno panuje podzimní blátivé období. Deště proměňují širou krajinu v jednu mohutnou vrstvu měkkého a hlubokého bahna, kterému se přezdívá rasputica.

Terén je tak často nesjízdný jak pro kolová vozidla, tak i pro některá pásová. Nejnověji to dokládá třeba video zveřejněné na twitterovém účtu Nexta TV, které zachytilo manévrování vojenského vozidla na rozježděné cestě. Další záběry ukazují krajinu v okolí Robotyne, kde v létě začala ukrajinská ofenziva.

Většina kolových vozidel je nyní odkázána pouze na silnice či zpevněné cesty. Důkazem jsou i záběry brodící se techniky, které nyní v hojném počtu zaplavují sociální sítě. Na videu zveřejněném účtem OSINTtechnical, který spravuje americký think-tank CNA, je vidět americké vozidlo Humvee zapadlé v bahně.

Zapadlé vozidlo Humvee.Video: twitter/Osinttechnical

Podzimní blátivé období také ztěžuje podmínky pro odminování.

Blátivé období pomine, až půda zmrzne, což se dá očekávat někdy během prosince. Armády se na to ale úplně nemůžou spoléhat. Počasí se tak v následujících dnech a týdnech stane ještě výraznějším faktorem než obvykle.

Co je rasputica

  • Rasputica označuje jev vyskytující se pravidelně dvakrát do roka, kdy lze po nezpevněných cestách v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině projít jen s velkými obtížemi. Je to období, kdy se celá rovinatá země těchto oblastí změní na blátivou a bažinatou, cesty nevyjímaje. Pojem se vztahuje na „jarní rasputicu“ i „podzimní rasputicu“ a na podmínky cest v tomto období.
  • Rasputica bývá na jaře silnější kvůli tajícímu sněhu, obvykle se opakuje na podzim v důsledku velkého množství srážek.
  • Období rasputici je známé především jako výhoda pro obránce během války. Ruské straně – ve chvíli, kdy byla v obranné pozici – opakovaně pomohlo zvrátit průběh války ve svůj prospěch.
Foto: wikimedia, Bundesarchiv

Rasputica v praxi. Německý povoz zapadl do bláta. Snímek je z března nebo dubna 1942.

Reklama

Doporučované