Hlavní obsah

Rodina policisty, který zastřelil teenagera, dostane přes milion eur

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Sbírka na podporu rodiny francouzského policisty, který při silniční kontrole zastřelil teenagera, vynesla už přes milion eur. Levicoví politici iniciativu kritizují a označují ji za „nemravnou“ a „skandální“.

Článek

Francouzskou levici pobouřila finanční sbírka na podporu policisty, který minulý týden při dopravní kontrole na pařížském předměstí zastřelil sedmnáctiletého mladíka afrického původu.

Smrt teenagera z rukou policie rozpoutala ve Francii vlnu násilných protestů a prohloubila politické neshody v zemi.

Bývalý mluvčí neúspěšného krajně pravicového prezidentského kandidáta Érica Zemmoura Jean Messiha založil peněžní sbírku pro rodinu policisty, který je vyšetřován pro smrtící střelbu.

Ačkoliv původním cílem bylo vybrat 50 tisíc eur, v rámci sbírky se nakonec podařilo nashromáždit více než milion eur. Do pondělního odpoledne se do ní zapojilo přes 58 tisíc lidí. Pro porovnání: V rámci sbírky, která vznikla na podporu rodiny zastřeleného mladíka, se dosud podařilo vybrat „pouhých“ 200 tisíc eur.

„Podpořte rodinu policisty Floriana M. z Nanterre, který dělal svou práci a dnes za ni platí vysokou cenu. Podpořte ho masivně a podpořte naši policii,“ píše se v popisu sbírky na podporu rodiny osmatřicetiletého policisty.

Co říká rodina zastřeleného chlapce:

Příbuzný francouzského teenagera, jehož zastřelil policista, poskytl rozhovor BBC. Jménem rodiny požádal o ukončení násilí. A také o změnu zákonů, které umožňují policii použít smrtící sílu při zastavování vozidel.

„Hra s ohněm“

Proti iniciativě se vymezila rodina zastřeleného chlapce i francouzští levicoví politici, informoval deník The Guardian.

Chlapcova babička v rozhovoru pro stanici BFM prozradila, že ji podpora, kterou dárci policistovi prokázali, „zlomila srdce“. „Vzal život mému vnukovi. Tento muž musí zaplatit, stejně jako všichni ostatní. Mám důvěru v justiční systém. Věřím ve spravedlnost,“ uvedla.

Levicoví politici sbírku hromadně označili za „nemravnou“, někteří dokonce vyzvali k jejímu zrušení.

„Tím, že se podílíte na podpoře policisty vyšetřovaného pro provinění vraždy, udržujete rozkol, který je už tak doširoka otevřený. Zastavte ji!“ uvedl Olivier Faure, předseda Socialistické strany.

Éric Bothorel z vládnoucí strany Renaissance fond označil za „neslušný a skandální“. Messihu, který jej založil, obvinil ze „hry s ohněm“.

„Na podporu policisty, který zabil teenagera, se z iniciativy krajně pravicového polemisty (Messihy) vybralo více než milion eur. Poselství? Zabít mladého Araba se vyplatí,“ napsala na twitteru Manon Aubryová, poslankyně Evropského parlamentu za stranu Nepoddajná Francie.

Francouzská občanská skupina Sleeping Giants, která se zaměřuje na boj proti financování a šíření nenávisti, pak uvedla, že „samotná existence sbírky rozdmýchává pocity nespravedlnosti a zvyšuje napětí“.

Za sbírku se naopak postavil Éric Ciotti ze středopravicové strany Républicains. „Nepřipadá mi šokující, že bychom měli podpořit rodinu policisty, který dnes prochází těžkým obdobím,“ uvedl.

Mluvčí platformy GoFundMe, kde sbírka probíhá, sdělil, že vybrané peníze budou předány přímo rodině a nepůjdou na financování právních poplatků nebo obhajoby policisty.

Zdůraznil, že sbírka neporušila francouzské zákony, které zakazují zakládání sbírek za „účelem kompenzace pokut, nákladů a škod přiznaných soudními rozsudky v trestních a nápravných věcech“.

Reklama

Doporučované