Hlavní obsah

Roste podpora Pekingu v Pacifiku. V Tuvalu neobhájil protchajwanský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Tuvalu je po Vatikánu druhý nejméně obydlený stát světa. Zákonodárný sbor zde má pouze 16 míst (ilustrační snímek).

Reklama

Volby ve druhém nejmenším státě světa sice nemají takový význam jako jiné volby, které v roce 2024 svět čekají. V Pacifiku se ovšem hraje o sféru vlivu, kterou postupně na svou stranu přetahuje Peking.

Článek

Protchajwanský vůdce tichomořského ostrova Tuvalu Kausea Natano přišel podle sobotních výsledků o mandát ve volbách.

Tuvalu, které má přibližně 11 200 obyvatel a rozkládá se na devíti ostrovech, je podle agentury Reuters jedním ze tří zbývajících tichomořských spojenců Tchaj-wanu. Během ledna přerušilo vztahy s Čínskou republikou Nauru a přešlo na stranu Pekingu, který slíbil větší rozvojovou pomoc.

Natano před volbami slíbil, že bude Tchaj-wan, který je diplomatickým spojencem Tuvalu od roku 1979, nadále podporovat. Další uchazeč o vedení země, Seve Paeniu, prohlásil, že diplomatické vztahy by měly být přezkoumány a nová vláda by měla rozhodnout, zda na potřeby mikrostátu nejlépe odpoví Tchaj-wan, nebo Čína.

Diplomatické tahanice mezi Tchaj-wanem a Čínou se odehrávají v rámci širšího soupeření o vliv v Tichomoří mezi Čínou a USA, přičemž Washington nedávno přislíbil první podmořský kabel pro připojení Tuvalu ke globálním telekomunikacím.

Vyjednávání koalice bude ovšem složité. Ve státě, který je dle počtu obyvatel po Vatikánu druhý nejmenší, totiž nejsou žádné volební strany. Volí se 16 zákonodárců většinovým systémem v osmi volebních obvodech. Seve Paeniu, který byl zvolen na ostrově Nukulaelae, již prohlásil, že má zájem získat premiérské křeslo.

Další uchazeč o post lídra, Enele Sopoaga, který si rovněž udržel svůj mandát, sice přislíbil podporu Tchaj-wanu, ale chce zrušit bezpečnostní dohodu s Austrálií, kterou na podzim loňského roku schválila Natanova vláda.

Dohoda byla vnímána jako snaha omezit rostoucí vliv Číny jako poskytovatele infrastruktury na tichomořských ostrovech, ale byla kritizována některými tuvalskými zákonodárci.

Více o dohodě si přečtěte zde:

Zákonodárci se poprvé sejdou příští týden, uvedl volební komisař Tufoua Panapa s dodatkem, že na první schůzi by se mělo jednat i o volbě nového premiéra. „Příští týden budeme mít jasnější představu - potřebujeme totiž na hlavní ostrov přivést zvolené poslance z vnějších ostrovů,“ řekl. Cesta lodí může trvat až 27 hodin.

Tuvalu je konstituční monarchií a je součástí společenství Commonwealth. Hlavou státu je tedy král Karel III. Monarchu zastupuje generální guvernér, který je jmenován na pokyn premiéra. Hlavním problémem mikrostátu v posledních letech je zvyšující se hladina světových moří. Ostrovům hrozí úplné vymazání z mapy.

Reklama

Doporučované