Hlavní obsah

Austrálie hází záchranný kruh „trosečníkům“ z Tuvalu

Austrálie nabídne víza klimatickým uprchlíkům z potápějícího se Tuvalu.Video: Jan Marek, Lukáš Marek

 

Reklama

Austrálie nabídla nový domov lidem z ostrovního státu Tuvalu, který kvůli klimatické změně postupně pohlcuje oceán. 280 lidí ročně má od Austrálie garantované nové vízum na pobyt, studium i práci v zemi.

Článek

Canberra podle australského premiéra Anthonyho Albanese vyhověla žádosti Tuvalu a poskytla státu, jenž patří mezi země, které klimatická změna ohrožuje vůbec nejvíc, záruku víz pro klimatické uprchlíky.

Kromě toho Austrálie také Tuvalu slíbila, že mu poskytne v přepočtu asi 250 milionů korun na rozšíření rozlohy hlavního atolu o 6 %.

Tuvalu dostalo od Austrálie také bezpečnostní záruky a zařeklo se, že nebude bez souhlasu Austrálie podobné dohody uzavírat s třetími zeměmi, což je podle CNN součástí australského úsilí o rozšiřování svého vlivu v Pacifiku ve snaze čelit Číně.

Na skupině ostrovů a atolů v Pacifiku žije asi 11 tisíc lidí. Tuvalu je jedním z nejmenších států světa a rozkládá se na pouhých 26 kilometrech čtverečních.

Kvůli zvyšující se hladině oceánů v důsledku klimatické změny ale hrozí, že už po roce 2100 bude veškeré území pod vodou. Letos v září kvůli tomu podle BBC stát změnil svou ústavu, aby zahrnovala prohlášení, že státnost bude zachována i v takovém případě.

Dohoda o klimatických uprchlících je pro Austrálii první svého druhu. Podobné záruky už v minulosti poskytly některým pacifickým národům i Spojené státy nebo Nový Zéland.

Reklama

Doporučované