Hlavní obsah

Tchaj-wan přišel o spojence. Nauru obnovilo diplomatické vztahy s Čínou

Foto: Gil Corzo, Shutterstock.com

Někdejší spojenec Tchaj-wanu obnovil své vztahy s Čínou.

Reklama

Tchaj-wan a malý ostrovní stát Nauru bývaly do minulého týdne spojenci. Teď se ale Nauru otočilo zpět k Číně, se kterou podepsalo dokument o formálním obnovení diplomatických vztahů.

Článek

Čína a Nauru dnes obnovily diplomatické styky, uvedla podle agentury Reuters čínská média. Malý tichomořský ostrovní stát minulý týden nečekaně přerušil vztahy se svým někdejším diplomatickým spojencem Tchaj-wanem.

Během slavnostního ceremoniálu v Pekingu čínský ministr zahraničí Wang I a jeho nauruský protějšek Lionel Aingimea podepsali dokument o formálním obnovení dvoustranných vztahů. Styky na úrovni velvyslanců byly obnoveny s okamžitou platností.

Změna „směru“ ze strany Nauru přišla poté, co kandidát Demokratické pokrokové strany William Laj vyhrál prezidentské volby na Tchaj-wanu. Nauruská vláda následně sdělila, že usiluje o plné obnovení diplomatických vztahů s Čínou a že je to „v nejlepším zájmu“ země a jejího lidu.

Pro Tchaj-wan bylo Nauru jedním z mála diplomatických spojenců. Po dnešku mu jich zbývá jen 12. Je mezi nimi Guatemala, Svazijsko, Paraguay nebo Marshallovy ostrovy. Většina zemí světa neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát, ale udržuje s ním neoficiální vztahy. Tak je tomu například i v případě Česka. Samotná Čína tvrdí, že Tchaj-wan je jejím vlastním územím bez práva na mezinárodní vztahy, což Tchaj-wan důrazně popírá.

Reklama

Související témata:
Nauru

Doporučované