Hlavní obsah

Ruleta s čínskou raketou. Nakonec dopadla v moři u Filipín

Foto: Aerospace.org

Znázornění předpokládaného místa dopadu (označení CZ-5B R/B) a trajektorie všech orbit 5 hodin před předpokládanou deorbitací (modře) a 5 hodin po ní (žlutě).

Reklama

aktualizováno •

Dlouho se přesně nevědělo, kdy a kam trosky rakety dopadnou. Spojené státy kvůli tomu Čínu kritizovaly, protože západní státy investují tak, aby se nekontrolovaným dopadům raket vyhnuly.

Článek

K Zemi v sobotu nekontrolovaně sestupovaly trosky čínské rakety Dlouhý pochod 5B. Do zemské atmosféry vstoupil hlavní stupeň rakety, který je 30 metrů dlouhý a váží 22 tun, zřejmě v sobotu večer.

Trosky čínské rakety nakonec bezpečně dopadly do moře u Filipín, uvedl web Daily Mail. Podle údajů americké a čínské vesmírné agentury je dopadová plocha v Suluském moři poblíž Filipín, informoval server Space News, který sestup živě přenášel.

Velitelství amerických vesmírných sil na twitteru oznámilo, že trosky vstoupily do atmosféry přibližně v 18:45 SELČ. Čínská agentura pro lety do vesmíru o několik minut později oznámila, že oblast dopadu trosek je na 119 stupních východní délky a 9,1 stupně severní šířky poblíž ostrova Palawan na západě Filipín.

Trosky dopadly na Pobřeží slonoviny

Kvůli riziku vydala varování Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA). Agentura vyzvala státy a úřady pro civilní letectví v jednotlivých zemích, aby situaci pravidelně monitorovaly a upravily bezpečnostní varování v souvislosti s novými a přesnějšími prognózami.

Když Čína vyslala svou raketu Dlouhý pochod 5B do vesmíru poprvé, trosky rakety dopadly do obydlené oblasti v Pobřeží slonoviny a napáchaly materiální škody. Incident se naštěstí obešel bez zranění.

Podruhé trosky dopadly do Indického oceánu nedaleko Malediv. Ani tehdy nebylo předem jasné, kam raketa dopadne.

Dlouhý pochod 5B je jednou z největších raket, které se v současnosti v kosmonautice využívají. Výkonná raketa byla navržena speciálně pro vynášení částí čínské vesmírné stanice Tchieng-kung. Na stanici tak nově přibude prostor pro spánek astronautů a další přechodová komora pro jejich vstupy do volného prostoru.

Odborníci připomínají, že Spojené státy a většina dalších zemí vysílajících své aparáty do vesmíru investují do návrhů raket tak, aby se nekontrolovaným sestupům raket vyhnuly.

Reklama

Související témata:

Doporučované