Hlavní obsah

„Ruská válečná lodi, jdi do pr***e.“ Ukrajinským slovem roku se stala věta

Foto: Profimedia.cz

Scéna z Hadího ostrova se stala symbolem ukrajinského odporu. Zaznamenána je i na poštovních známkách.

Reklama

Slovem roku 2022 se na Ukrajině stala celá věta. Jde o frázi, kterou ukrajinští obránci Hadího ostrova v první fázi války odmítli výzvu ke kapitulaci. Paradoxem je, že věta je čistě ruská.

Článek

Slovem roku 2022 se na Ukrajině stala celá věta, a sice okřídlená fráze, kterou ukrajinští obránci Hadího ostrova už v první den války odmítli výzvu ke kapitulaci. Uvedla to dnes agentura Ukrinform s odvoláním na slovník moderního ukrajinského jazyka a slangu Myslovo. Za ironické slovník považuje, že ukrajinská fráze roku je „čistě ruská“.

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov v první den invaze na Ukrajinu, která začala loni 24. února. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsy se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy ke složení zbraní.

Ruští námořníci, kteří z křižníku Moskva vyzývali Ukrajince, aby se vzdali, se představili jako „ruská válečná loď“. „Ruská válečná lodi, jdi do pr***e,“ odvětil ukrajinský pohraničník. Jeho slova se podle slovníku stala i heslem ukrajinského odporu proti ruské agresi, který trvá už 320 dnů.

Odvážlivec se zanedlouho dostal i na poštovní známky, zatímco křižník Moskva, vlajková loď ruské Černomořské flotily, skončil v polovině dubna na mořském dně. Podle Rusů loď zachvátil z neupřesněných příčin požár, podle Ukrajinců křižník potopily protilodní rakety, které učinily skutkem pohraničníkovo vyjádření.

„Působí ironicky, že fráze roku, ve kterém Ukrajina definitivně potvrdila svou nezávislost a ukrajinština vytlačuje ruštinu ve všech oblastech života, je čistě ruská,“ konstatoval slovník Myslovo.

Podívejte se, jak získala Ukrajina Hadí ostrov zpátky

Malý kus země v Černém moři jménem Hadí ostrov se stal pro Ukrajince symbolickým místem odporu vůči Moskvě. Ruské invazní jednotky ho po ukrajinských útocích nyní opustily.

Slovník vznikl v roce 2012 s cílem zaznamenávat neologismy, slang a další projevy moderní ukrajinštiny. Slovem roku 2021 se podle slovníku stala „vakcína“.

Hadí ostrov měl od začátku ruské invaze na Ukrajinu zásadní a téměř mytické postavení. Nenápadná skalnatá výspa v Černém moři nemá rozlohu ani kilometr čtvereční, ale její osud sehrál v ruské agresi vůči Ukrajině důležitou roli. Rusové doufali, že z něj budou kontrolovat moře, zemi i vzduch v severozápadní části Černého moře a na jihu Ukrajiny. Moskva zřejmě také doufala, že ostrov využije jako základnu pro útok na přístav Oděsa. Ukrajinci ale na ruské síly umístěné na Hadím ostrově neustále útočili.

Hadí ostrov se stal i symbolem obratu ve válce, když Ukrajinci donutili ruskou posádku na konci června ke stažení. Ukrajinská vlajka nad Hadím ostrovem opět zavlála 4. července. Osvobození Hadího ostrova podle Kyjeva zásadně přispělo k uvolnění vývozu ukrajinského obilí z černomořských přístavů, které od vypuknutí války blokovalo Rusko.

Hadí ostrov byl v minulosti rumunským územím, ale v roce 1948 byl postoupen Sovětskému svazu, který ho využíval jako radarovou základnu.

Reklama

Doporučované