Hlavní obsah

Ukrajina ve videu ukázala, jak získala zpátky Hadí ostrov

Bez komentáře: Ukrajinské propagační video útoků na Hadí ostrov. Video: twitter.com/DefenceU

 

Reklama

Malý kus země v Černém moři jménem Hadí ostrov se stal pro Ukrajince symbolickým místem odporu vůči Moskvě. Ruské invazní jednotky ho po ukrajinských útocích nyní opustily.

Článek

Hadí ostrov (známý též jako Zmijí ostrov) se proslavil hned zkraje invaze, když se jeho ukrajinští obránci odmítli vzdát a poslali ruskou válečnou loď do patřičných míst.

Po obsazení Rusy se Hadí ostrov stal terčem opakovaných útoků ukrajinských dronů, z nichž nejvýraznější byly útoky 7. a 8. května, při kterých si ukrajinský Bayraktar TB2 připsal několik dobrých zásahů.

Ukrajinské ministerstvo obrany nyní na zveřejnilo na Twitteru propagační video, které dokládá úsilí obránců země získat ostrov znovu pod kontrolu.

„Tři složky úspěšné operace: dovednosti ukrajinské armády, moderní ukrajinské zbraně, vybavení od našich mezinárodních partnerů … a Hadí ostrov je osvobozen od okupace,“ stojí v příspěvku.

Moskva odchod z Hadího ostrova potvrdila, poskytla však jiné vysvětlení. „Dne 30. června ruské ozbrojené síly v rámci dobré vůle ukončily plnění svých úkolů na Hadím ostrově a stáhly tamní posádku. To dokazuje světovému společenství, že Ruská federace nebrání úsilí OSN o vytvoření humanitárního koridoru pro vývoz zemědělských produktů z území Ukrajiny,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Návrat ostrova pod ukrajinskou kontrolu je pro Kyjev zásadní, časem by se díky němu mohl zvýšit vývoz ukrajinského obilí, který válka značně omezila.

Otázkou je, jestli Ukrajinci dokážou ostrov dlouhodobě kontrolovat a zastavit Moskvu, pokud by se případně rozhodla tam vojáky vrátit. Kyjev v důsledku zabavení velké části flotily Ruskem po okupaci Krymu i kvůli dřívějšímu vývoji nemá skoro žádné bojové lodě.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované