Hlavní obsah

Ruské hotovky nežerou ani psi, říká šéfkuchař vařící vojákům nedaleko fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kyjevský šéfkuchař provozuje poblíž frontové linie malou kuchyni, podle něj je totiž pro udržení morálky vojáků klíčová mimo jiné i kvalitní strava. Té se jim ale v místech bojů ovšem nedostává.

Článek

Nedaleko frontové linie, v ukrajinském městě Záporoží na jihovýchodě země, připravuje kyjevský šéfkuchař Zhenya Mychaljenko večeři pro vojáky. Řada z nich se totiž musí často spokojit s připravenými hotovkami, které jí i měsíce v kuse.

„Lidé jsou stvořeni k různým věcem. Někteří jsou dobří v zabíjení Rusů. Já jsem dobrý ve vaření,“ popsal sedmatřicetiletý kuchař, jehož kuchyně dokáže za jeden den připravit až 10 tisíc jídel. „Mým hlavním cílem je zlepšit výživu v armádě,“ řekl pro deník The Financial Times Mychaljenko.

Válečnou kuchyni šéfkuchaře, který se v ukrajinském hlavním městě proslavil přípravou jídla ramen, vedou dobrovolníci a udržují ji měsíční crowdfundingové sbírky. Zázemí funguje v utajení, již jednou jej totiž zničil ruský útok.

Zatímco se rychle rozrostly řady ukrajinské armády, jen malá pozornost směřovala k tomu, jak se budou vojáci stravovat, míní Mychajlenko. Kvalitní strava je podle něj přitom klíčová pro udržení morálky podobně jako dobré zbraně.

Zasytit ukrajinské vojáky na frontě pomáhá i domažlická firma

Česká společnost Freeze Dry Company se věnuje lyofilizaci potravin, při které se suší potraviny za velmi nízkých teplot. Vyvinula technologii sušení hotových jídel, která vydrží deset let a jsou po zalití horkou vodou poživatelná.

Před lety ji oslovila přímo česká armáda. Chtěla trvanlivé, lehké, ale i chutné jídlo pro vojáky na frontě. Teď si na vyráběných pokrmech od české firmy z Domažlic mohou pochutnávat i ukrajinští vojáci.

V místech nejhorších bojů se nicméně vojáci často musí spokojit pouze s přiděleným množstvím již hotových jídel. „Někteří chlapi neodešli z fronty už čtyři měsíce. Z hotovek se ale žít nedá,“ podotýká.

„Ruské hotovky jsou nejhorší, ani psi je nežerou. Francouzské jsou nejlepší, britské jsou v pohodě. Ale vegetariánské varianty jsou špatné,“ přibližuje šéfkuchař, jak stravování na místě vypadá.

Jídla pro ukrajinské vojáky terčem korupce

Mychajlenko odhadl, že jen náklady na potraviny pro zhruba 850 tisíc ukrajinských vojáků a národní gardu činí více než 30 miliard hřiven ročně (v přepočtu asi 17,4 milardy korun) , a to „před započtením administrativních nákladů, platů, dopravy a další logistiky“.

Stravování na frontě se na začátku roku stalo i předmětem korupce. Média v lednu upozornila na předraženou zakázku na stravování za 350 milionů dolarů (skoro osm miliard korun), což přimělo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského propustit několik vysoce postavených úředníků kvůli údajné korupci.

Skandál se týkal i ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova, který nesl podle médií za zakázku plnou zodpovědnost. Ve funkci ale setrval.

Řada ukrajinských kuchařů, podobně jako Mychaljenko, přiváží vojákům jídlo v rámci dobrovolnictví, suroviny pak dostávají například od restaurací nebo dodavatelů.

„Mnoho vojáků je zklamaných, že nám za to vláda neplatí. Děláme to zadarmo,“ podotýká. I přesto plánuje šéfkuchař založit další kuchyni, tentokrát blíž k frontě, aby dodávky byly jednodušší.

Reklama

Související témata:

Doporučované