Hlavní obsah

Ruské velení nemá s dezertéry slitování. Počty popravených rostou

Foto: photo.ua, Shutterstock.com

Ruské neziskové organizace odhadují, že jenom vagnerovci „popravili“ na Ukrajině 40 dezertérů. Ilustrační snímek.

Reklama

Zprávy o vraždění ruských dezertérů na frontě se neustále hromadí. Se zradou se ruské velení vypořádává velmi brutálně.

Článek

Ruská armáda zabila na ukrajinském Donbasu 21 ruských dezertérů, uvedl v úterý večer ve svém pravidelném večerním hlášení na facebooku ukrajinský generální štáb. Mezi dezertéry bylo podle štábu 13 trestanců naverbovaných do bojů z věznic.

Vojáci utekli i se zbraněmi z bojových pozic 30. listopadu u vsi Verchnotorecke severně od Doněcku. „Velení ruských okupačních sil je nařídilo chytit a zlikvidovat. Do 5. prosince byli všichni dezertéři zabiti,“ stojí v hlášení ukrajinského generálního štábu. Jeho informace se nedají nezávisle ověřit.

Britské ministerstvo obrany v listopadu uvádělo, že ruská armáda pravděpodobně na Ukrajině začala nasazovat protiústupové jednotky, které mají odrazovat ruské vojáky od útěku tak, že jim hrozí zastřelením.

Minulý měsíc se také na internetu šířilo video, které údajně zachycovalo brutální ubití ruského žoldnéře Jevgenije Nužina. Ten se na Ukrajině vzdal a v září ukrajinským novinářům řekl, že je připraven přejít na stranu Ukrajiny.

O brutální popravě jednoho z dezertérů jsme psali zde

Videozáznam zveřejnil na sociální síti Telegram kanál Grey Zone, který je spojován s ruskou Vagnerovou žoldnéřskou skupinou. Zakladatel vagnerovců Jevgenij Prigožin se o videu vyjádřil jako o „velkolepém režisérském díle“, ale později podobné praktiky uvnitř skupiny fakticky potvrdil.

Ruský exilový investigativní web Insider přinesl také příběh Viktora Sevalneva, který velel 7. motorizované střelecké jednotce v rámci lidové milice samozvané Luhanské lidové republiky. Ruské ministerstvo obrany jeho manželce 25. listopadu sdělilo, že její manžel zahynul při ukrajinském útoku.

Nicméně Sevalnev už na začátku listopadu své manželce sdělil, že mu hrozí poprava za to, že pod jeho velením několik vojáků dezertovalo.

„Dnes to jsem já, zítra to může být někdo jiný. Tak to je. Jsme jen materiál na porážku,“ řekl manželce po telefonu voják Sevalnev. O pět dní později už žena dostala zprávu, že jeho tělo míří do Moskvy v zinkové rakvi používané často, aby byly rodiny ušetřeny pohledu na znetvořené ostatky svých blízkých, píše server The Moscow Times.

O co hraje majitel Vagnerovy armády

Temný ruský podnikatel Jevgenij Prigožin teprve nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Díky svému úzkému vztahu k prezidentovi Prigožin v Rusku znervózňuje i lidi z nejvyšších mocenských kruhů. „Současná ruská elita se ho velice bojí,“ řekl Seznam Zprávám ruský politický analytik Ivan Preobraženskij.

Prigožinova žoldnéřská skupina naverbovala do bojů na Ukrajině tisíce trestanců. Jak takový nábor probíhá, si můžete přečíst zde.

Ruské neziskové organizace, které se věnují ochraně práv vězňů, jako například Gulagu.net nebo organizace „Za mřížemi“ se domnívají, že vagnerovci popravili skoro 40 bývalých trestanců.

Další ruský exilový web Verstka minulý týden upozornil na příběh Jurije Butusova, bývalého vězně a rekruta vagnerovců. Bojovník vyjádřil obavy o svůj život v případě, že se vrátí do Ruska.

„Okamžitě mě zabijí. Vím, že mě zabijí. Prosím, nechci být součástí žádné výměny zajatců,“ sdělil v rozhovoru. Jeho sestra Jekatěrina potvrdila, že video zveřejněné novináři skutečně zobrazuje jejího bratra.

Reklama

Doporučované