Hlavní obsah
Online

Rusové se stahují z okolí Kyjeva. Jednotky ale přesouvají jinam, uvedl Pentagon

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Rusko podle ministra obrany Sergeje Šojgua výrazně snížilo bojový potenciál Ukrajiny a teď se může soustředit na „osvobození Donbasu“.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 29. března

  • USA potvrdily, že od Kyjeva odjíždí malý počet ruských jednotek směrem na sever, Moskva je ale podle USA nestahuje z bojů, nýbrž přesouvá na jiná místa na Ukrajině, kde možná v blízké době chystá velkou ofenzivu.
  • Francouzský prezident Macron se při telefonátu s Vladimirem Putinem neúspěšně pokusil prosadit příměří pro ostřelovaný ukrajinský Mariupol. Odchod civilistů z Mariupolu v tuto chvíli není možný, sdělil Macron. Putin podle Paříže slíbil, že o humanitární operaci "bude přemýšlet".
  • Nizozemsko vyhostí 17 ruských diplomatů, sousední Belgie 21. Obě země viní pracovníky ruských ambasád ze špionážní činnosti.
  • V Istanbulu skončily očekávané rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem. Trvaly zhruba čtyři hodiny. Jednání se zúčastnil i ruský oligarcha Roman Abramovič.
  • „Hlavní úkoly první časti naší operace byly splněny. Bojový potenciál ukrajinských ozbrojených sil byl výrazně snížen, což nám teď umožňuje, abychom soustředili hlavní pozornost a úsilí na dosažení našeho hlavního cíle - osvobození Donbasu,“ řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.
  • Jeho náměstek Alexandr Fomin pak prohlásil, že Rusko "radikálně sníží" vojenskou aktivitu v okolí Kyjeva a Černihivu.
  • Ukrajinský prezident uvedl, že obránci sice vytlačili ruské jednotky z města Irpiň nedaleko Kyjeva, útočníci ale mají sever Kyjevské oblasti stále pod kontrolou.
  • Operace na Ukrajině, ať už bude mít jakýkoliv výsledek, není důvodem k použití jaderných zbraní, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko je použije jen v případě ohrožení vlastní existence, uvedl.

Situaci na Ukrajině jsme sledovali také v pondělí 28. března.

  • Zelenskyj: Mírové rozhovory přinesly pozitivní signály, ale ruská hrozba přetrvává

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že prvotní známky mírových rozhovorů jsou sice „pozitivní“, ale „nepřehluší“ výbuchy ruských střel.

    V nočním televizním projevu Zelenskyj uvedl, že jeho země může věřit pouze konkrétním výsledkům případných jednání.

    Zelenskij vyjádřil opatrnost v souvislosti s oznámením Ruska, že omezuje operace v blízkosti Kyjeva, a poznamenal, že to neznamená konec bojů.

    „Situace se neulehčila,“ řekl.

  • Video: Syn popsal, jak mu ruští vojáci zastřelili otce před jeho očima

    Ukrajinský chlapec Jura byl svědkem toho, jak byl jeho otec bezdůvodně zastřelen ruským vojákem. Došlo k tomu nedaleko Kyjeva v městě Buča. Chlapec reportérům televize Current Time popsal, jak k této tragické události došlo.

  • Rusové přeskupují vojska, aby zaměřili sílu na východ Ukrajiny, tvrdí Kyjev

    Ruská armáda stahuje některé jednotky z Kyjevské a Černihivské oblasti, uvedl dnes generální štáb ukrajinské armády. Štáb kromě toho zaznamenal přeskupování vojsk s cílem soustředit největší sílu ve směru na města Doněck a Slobožanske na východní Ukrajině a částečné stahování vojáků na běloruské území.

    Informace ukrajinské armády se shodují s dnešními výroky ruských představitelů. Ruské ministerstvo obrany dnes podle BBC ohlásilo, že zásadně omezí bojové aktivity v Kyjevské a Černihivské oblasti v centrální, resp. severní části Ukrajiny, což zopakoval po jednání ruské a ukrajinské delegace v Turecku náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes během porady s ruskou generalitou řekl, že Rusko se nyní bude moci soustředit na „osvobození“ Donbasu na východní Ukrajině.

  • Rusko stahuje některé jednotky od Kyjeva, přesouvá je však jinam, uvedl Pentagon

    Mluvčí Pentagonu John Kirby dnes potvrdil, že od Kyjeva odjíždí malý počet ruských jednotek směrem na sever, Moskva je ale podle USA nestahuje z bojů, nýbrž přesouvá na jiná místa na Ukrajině, kde možná v blízké době chystá velkou ofenzivu. Rusko dnes po rozhovorech s ukrajinskými vyjednávači řeklo, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu, američtí činitelé však sdělení přijali ostražitě a řekli, že počkají na reálné kroky Moskvy.

  • Biden a západní lídři se shodli na nutnosti pokračovat v tlaku na Rusko

    Americký prezident Joe Biden a lídři Británie, Francie, Itálie a Německa při dnešní společné telekonferenci potvrdili odhodlání zvyšovat ekonomický tlak na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu a nadále poskytovat Ukrajině pomoc, aby se mohla bránit proti ruské armádě. V prohlášení to uvedl Bílý dům. Podle vyjádření německé vlády se shodli na cíli přimět Moskvu ke klidu zbraní a stažení vojsk.

    Biden, německý kancléř Olaf Scholz, britský premiér Boris Johnson, jeho italský protějšek Mario Draghi a francouzský prezident Emmanuel Macron podle vyjádření Bílého domu rovněž zhodnotili snahy svých zemí o poskytnutí humanitární pomoci těm Ukrajincům, kteří stále setrvávají ve své zemi, i těm, kteří před boji uprchli do zahraničí. V rozhovoru mluvili také o důležitosti stabilizace trhů s energiemi.

    Podle německého vládního mluvčího západní lídři při telefonátu společně vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „konečně umožnil doručení nutně potřebné humanitární pomoci lidem na Ukrajině a ustavil efektivní humanitární koridory (…) zejména pro město Mariupol“, které několik týdnů čelí ruskému obležení a intenzivnímu ostřelování.

  • Evakuace Mariupolu zatím není možná, uvedla Paříž po hovoru Macrona s Putinem

    Francouzský prezident Emmanuel Macron se při dnešním telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem neúspěšně pokusil prosadit příměří pro ostřelovaný ukrajinský Mariupol. „Odchod civilistů z Mariupolu v tuto chvíli není možný,“ sdělil podle agentury Reuters Elysejský palác. Putin podle Paříže slíbil, že o humanitární operaci „bude přemýšlet“.

    Macron představil Putinovi plán evakuace, který Francie připravila společně s Řeckem a Tureckem. „Podmínky zahájení humanitární operace v nejbližších dnech na pomoc obyvatelům Mariupolu nejsou v této fázi splněny,“ oznámil Elysejský palác.

  • Samozvaná Doněcká lidová republika bude uvažovat o připojení k Rusku

    Doněcká lidová republika bude zvažovat možné připojení k Rusku, až dostane pod kontrolu celé území ukrajinské Doněcké oblasti. Dnes to řekl Denis Pušilin, šéf samozvané republiky ovládané proruskými separatisty.

    „Doněcká lidová republika se bude otázkou přičlenění k Ruské federaci zabývat po osvobození celého území republiky,“ řekl Pušilin podle ruských médií.

    Proruští separatisté ovládli zhruba třetinu území Doněcké oblasti ve válce s ukrajinskou armádou v roce 2014. Pod jejich kontrolou se nacházejí velká města jako Doněck, Makijivka nebo Horlivka. Letos v únoru ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko uznává nezávislost Doněcké lidové republiky i druhého separatistického útvaru, Luhanské lidové republiky. Následně s nimi uzavřel dohodu o přátelství a spolupráci. Jednotky z těchto povstaleckých území se připojily k ruské agresi proti Ukrajině, kterou Putin zahájil krátce po uznání jejich nezávislosti.

  • Fotky z mírového jednání. Jak vypadá Abramovič po otravě

    Rozhovory v Istanbulu přinesly možná větší pokrok, než se čekalo. Ukrajina představila Rusku plán, který by ji měl přivést k neutralitě, a mluví o možnosti schůzky na úrovni prezidentů. Spousta otázek ale zatím zůstává otevřená.

  • Sněmovna umožnila vládě prodloužení nouzového stavu

    Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny po ruské invazi do této země potrvá do konce května. Vláda Petra Fialy (ODS) jej bude moci o téměř dva měsíce prodloužit, dnes získala potřebný souhlas Sněmovny. Dolní komora prodloužení nouzového stavu schválila hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozičních ANO a SPD žádost kabinetu nepodpořili. O návrhu hnutí ANO na prodloužení stavu nouze o 30 dnů, tedy do začátku května, už dolní komora nehlasovala. Poslanecká debata trvala zhruba devět hodin.

    Stav nouze je podle vlády nadále nutný ke zvládání přílivu ukrajinských běženců. Kabinet jej vyhlásil na 30 dnů od pátku 4. března. S ohledem na dnešní sněmovní souhlas bude moci trvat do úterý 31. května. Vládní představitelé zdůrazňují, že nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při koronavirové krizi neomezuje české obyvatele.

  • Ruské jednotky zaútočily na vojenskou leteckou základnu v Starokosťantynivu

    „Ruské síly dnes podnikly raketový úder na leteckou základnu ve městě Starokosťantyniv v Chmelnycké oblasti a zničily tamní strategické zásoby paliv a maziv,“ uvedl na facebooku starosta města.

    Útok si podle něj nevyžádal žádné oběti ani zraněné, ale způsobil značné škody. Na letiště ve Starokosťantynivu útočilo Rusko již začátkem března. Ruské ministerstvo obrany tehdy tvrdilo, že ruské jednotky leteckou základnu zničily.

  • Podoljak se v Istanbulu sešel s výrobcem bezpilotních letounů Bayraktar

    Poradce ukrajinského prezidenta a hlavní vyjednavač země Mychajlo Podoljak se v Istanbulu, kde se dnes konala mírová jednání, sešel s Halukem Bayraktarem, generálním ředitelem firmy Baykar Technologies, která vyrábí bezpilotní letouny Bayraktar.

    Podoljak o tom informoval na twitteru, kde sdílel společnou fotografii. „Budu navždy vděčný autorovi a otci těchto superzbraní Halukovi. Za naše vítězství,“ uvedl Podoljak.

  • Voják, který se proslavil výrokem „ruská válečná lodi, jdi do pr***e“ se vrátil domů

    Ukrajinský voják Roman Hrybov, který před ruskými vojsky bránil Hadí ostrov a stal se autorem slavného výroku „ruská válečná lodi, jdi do pr***e“, se vrátil domů a byl vyznamenán, uvedly ukrajinské úřady.

    Původně se předpokládalo, že 13 pohraničníků, kteří na ostrově sloužili, zemřelo. Na výzvu, aby složili zbraně, vojáci důstojníkovi na palubě ruské válečné lodi odpověděli vzdorovitě: „Ruská válečná loď, jdi do pr***e.“ Později se ukázalo, že vojáci přežili.

    Tato věta se stala mezitím heslem ukrajinské obrany proti ruské okupaci a ukrajinská pošta ji otiskla na poštovní známce.

    Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že Hrybov byl propuštěn z ruského zajetí a nyní se nachází doma ve městě Čerkasy.

  • Snížení vojenské aktivity u Kyjeva a Černihivu neznamená příměří, tvrdí Rusko

    Rusko dnes oznámilo, že „drasticky sníží“ vojenskou aktivitu v okolí Kyjeva a Černihivu. Neznamená to příměří, zdůraznil později hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinsky.

    „Nejedná se o příměří, ale o naši snahu postupně dosáhnout deeskalace konfliktu alespoň na těchto frontách,“ uvedl Medinsky pro agenturu TASS. K dosažení vzájemné dohody s Ukrajinou podle něj zbývá „ještě dlouhá cesta“.

  • Irsko oznámilo vyhoštění čtyř ruských diplomatů

    Irské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo ruského velvyslance a doporučilo mu odjezd čtyř vysoce postavených ruských diplomatů kvůli jejich chování, které podle Dublinu odporuje Vídeňské konvenci o diplomatických stycích. Irsko a Rusko by ale nadále měly udržovat diplomatické styky, stojí v prohlášení, které na Twitteru zveřejnil irský ministr zahraničí Simon Coveney. Ve stejném textu rovněž odsoudil „válku Ruské federace proti Ukrajině, kterou považujeme za závažné porušení mezinárodního práva“.

    Vyhoštění diplomatů dnes oznámila také Belgie, Nizozemsko a Česká republika. Moskva avizovala odvetná opatření. „Na všechny (země) budeme reagovat,“ uvedla podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

  • Vyhoštěným diplomatickým pracovníkem má být zástupce velvyslance

    Jeden diplomatický pracovník ruského velvyslanectví v Praze byl prohlášen za nežádoucí osobu a musí opustit Českou republiku do 72 hodin.

    Deník N a týdeník Respekt tvrdí, že resort za nežádoucí osobu označil zástupce velvyslance Feodosije Vladyševského. Podle informací těchto médií české bezpečnostní složky Vladyševského označily za člověka s kontakty na ruské tajné služby, který škodí vzájemným vztahům.

    Dá se očekávat, že Moskva zareaguje recipročně a vyhostí tedy zástupce českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky.

  • Ruské jednotky se začínají stahovat z Kyjeva, tvrdí USA

    Podle Spojených států amerických lze už nyní pozorovat, jak Rusko stahuje své jednotky z okolí Kyjeva. Je to známka změny ruské strategie na Ukrajině, uvedli vysocí američtí vojenští představitelé.

    Ze směru od Kyjeva údajně přijíždí velké množství vojenských vozidel s ruskými vlajkami.

    Náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin dnes po skončení mírových rozhovorů v Istanbulu uvedl, že Rusko „drasticky sníží“ svou vojenskou aktivitu kolem metropole Kyjev a města Černihiv.

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken však prohlásil, že nevidí „známky skutečné vážnosti“ ze strany Ruska v úsilí o mír, a dodal, že Moskva by měla „okamžitě ukončit agresi, přestat střílet, stáhnout své síly a samozřejmě se zapojit do jednání“.

    „Existuje to, co Rusko říká, a to, co Rusko dělá. My se zaměřujeme na to druhé,“ uvedl Blinken.

  • Polská vláda schválila zákon zakazující dovoz uhlí z Ruska

    Polská vláda schválila návrh zákona zakazujícího dovoz uhlí z Ruska, oznámil dnes vládní mluvčí Piotr Müller. Polsko dováží asi pětinu uhlí, jež spotřebovává, většina importu pochází právě z Ruska. Polsko patří mezi ty země, které se v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu snaží v Evropské unii prosadit zákaz dovozu energetických surovin z Ruska, nenašlo však pro to dostatečnou podporu.

    „Nemůžeme déle čekat na rozhodnutí Evropské unie,“ řekl Müller.

  • Česko vyhošťuje jednoho diplomatického pracovníka ruské ambasády

    Jeden diplomatický pracovník ruského velvyslanectví v Praze byl prohlášen za nežádoucí osobu a musí opustit Českou republiku do 72 hodin. Na Twitteru to dnes oznámilo Ministerstvo zahraničí.

    „Spolu se spojenci snižujeme ruskou zpravodajskou přítomnost v EU,“ uvedla česká diplomacie.

    Deset pracovníků ruských zastupitelských úřadů tento měsíc prohlásily za nežádoucí osoby pobaltské státy, Rusko zareagovalo recipročně. Současně s pobaltskými státy vyhostilo deset ruských diplomatů i Bulharsko a mezitím Polsko opustilo 45 vyhoštěných pracovníků ruského zastupitelského úřadu. Moskva přislíbila, že na tyto kroky odpoví.

  • Ruské diplomaty vyhostí také Belgie

    Belgie vyhostí 21 ruských diplomatů, viní je ze špionáže a považuje je za hrozbu pro bezpečnost země. Agentuře Reuters to potvrdilo ministerstvo zahraničí Belgie. Všech 21 Rusů působí na ruské ambasádě v Bruselu nebo na konzulátu v Antverpách. První informaci bez uvedení zdroje přinesla agentura Belga.

Reklama

Související témata: