Hlavní obsah

Z uprchlic prostitutky? Na slovenských hranicích už platí přísnější pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Od začátku války na hranicích využívali zoufalou situaci uprchlíků i lidé ze šedé zóny. Slovenská policie prověřuje dokonce podezření na kuplířství. Pravidla pro vyzvedávání uprchlíků se tam proto zpřísnila.

Článek

Reportéři Seznam Zpráv na slovensko-ukrajinských hranicích sesbírali několik svědectví, kdy se lidé domnívají, že se uprchlíci nevědomky dostávali do aut kuplířům či jiným podvodníkům.

Největší nebezpečí uprchlíkům hrozilo v prvních dnech, především mladým ženám. „Na začátku byl všude obrovský chaos. Na hranice přicházeli lidé, kteří si vybírali mladé holky a brali je kdovíkam. Byla to auta z cizích zemí, skoro nikdy ze Slovenska. Nevím, jak se dokázali tak rychle zorganizovat,“ popsal ředitel Spišské katolické charity Pavol Vilček.

Ano, byla to příhodná situace pro různé podvodníky. Lidé, kteří chtějí situaci zneužít, tak to v největším chaosu umí.
Katarína Levčíková, sdružení Mareena

S podezřelým či nevhodným chováním se několikrát setkal i mezi dobrovolníky. „Stalo se nám, že jeden muž přišel a nahlásil se jako dobrovolník. Později mě upozornili na to, že měl nějaké blbé řeči k mladým holkám. Vojáci si ho potom vzali bokem a situaci s ním řešili. Řekli mu, že kazí dobré jméno charitě i všem Slovákům, kteří pomáhají,“ uvedl.

Na podobné osoby se začali zaměřovat společně s okresním úřadem, armádou či policií. „Za pár dní se je podařilo z hranic úplně vytlačit. Myslím, že to trvalo takové tři, čtyři dny. Na začátku nebylo možné odchytit a identifikovat každého, kdo někoho odvezl,“ vysvětlil Vilček.

Slovenská policie uvedla, že se na hranicích zabývala případy podezření na obchodování s lidmi. „Národní jednotka boje proti nelegální migrace Úřadu hraniční a cizinecké policie prověřila patnáct případů podezření na obchodování s lidmi, žádný z nich se ale nepotvrdil,“ uvedla mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová.

Doplnila, že se prověřované události týkaly hlavně nabídek odvozů do západnějších zemí Evropské unie. „Nikdy nepodceňujeme jakékoli podezření, ale detaily našich postupů nebudeme z taktických důvodů blíže specifikovat,“ uvedla policejní mluvčí.

Podezřelé praktiky zažila i Katarína Levčíková ze sdružení Mareena, které pomáhá integraci cizinců na Slovensku. Dobrovolnice zamířila na slovenský hraniční přechod Vyšné Nemecké krátce po ruské invazi.

I ona tedy zažila počáteční divoké situace, kdy tisíce běženců překračovaly hranici bez větší organizace. „Ano, byla to příhodná situace pro různé podvodníky. Lidé, kteří chtějí situaci zneužít, tak to v největším chaosu umí. Když jsme zahlédli podezřelé osoby, které nakládaly lidi do autobusů, tak jsme to šli řešit s hasiči nebo celníky. Taky kvůli tomu se zřídily autobusové linky, které převáží běžence od hranice do asistenčního centra,“ uvedla Levčíková.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Kvůli bezpečnosti uprchlíků se zpřísnily podmínky ohledně jejich odvozu soukromými osobami. Dříve je lidé vyzvedávali na hranicích a dováželi do dalších měst. To už ale teď není možné. „Případní převozci se musejí registrovat na policii, která ověří jejich identitu, jestli nejsou trestaní a zapíší jejich auto. Až potom dostanou potvrzení, že je mohou odvézt,“ vysvětluje Luboš Golský, který v asistenčním centru v Michalovcích běžencům pomáhá zajišťovat transport na další místa na Slovensku i v zahraničí.

I on se setkal s několika případy podezřelého chování. „Osobně bych je nikdy nedával náhodným lidem. Viděl jsem tu spoustu podivínů,“ myslí si.

Slovenští policisté uprchlíky hned na hranicích preventivně informují. „Tak aby se nestali oběťmi různých kriminálních živlů, kteří zneužijí jejich těžkou situaci. Při vstupu na Slovensko policisté varují běžence, ať nenasedají do aut k cizím lidem. Rozdávají také letáky s upozorněními v ukrajinštině,“ řekla Bárdyová.

Složitý administrativní proces ale odrazuje mnohé dobrovolníky na převoz utečenců. „Od té doby, co policie požaduje potvrzení, tady skoro žádní nejsou. Jednou za čas se objeví někdo, kdo na policii tu hodinu stráví, ale není jich moc,“ uvedl.

Podle Golského se už podobné případy v asistenčním centru nemohou stát. „Několikrát tu byli chlapi, kteří někoho chtěli brát, ale policisté je vyvedli ven. Bez povolení museli jít pryč,“ uzavřel.

Zpřísnění pravidel potvrzují i další dobrovolníci. „Na začátku jsem slyšel celkem dost zpráv o různém zneužívání situace. Teď už se sem nedá dostat jen tak. I všichni dobrovolníci mají visačky, nemůže se tu pohybovat jen tak někdo,“ uvedl dobrovolník Juraj Skála.

Na případy kuplířství s ukrajinskými běženkyněmi před několika dny upozornil Spolek na ochranu žen. Jeho pracovníci dostali informace od podnikatelů, že jsou některé ukrajinské uprchlice násilně nucené k prostituci. Policie případ prověřuje.

Bohužel s krizí přichází různí podvodníci. Je potřeba být v tomto směru velmi opatrní. Objevují se rádoby poskytovatelé práce. Nikomu nedoporučujeme jít se zaměstnat přes prostředníka, ale napřímo.
Ilnara Dudašová, šéfka Ukrajinské iniciativy Jižní Moravy

Ukrajince na podvodníky upozorňují i různé iniciativy v Česku. „Varujeme je před různými šmejdy, mnohdy jsou to i sami Ukrajinci,“ řekla Ilnara Dudašová, šéfka Ukrajinské iniciativy Jižní Moravy.

Sama se už dřív – ještě před válkou – setkala s případy, kdy různí zprostředkovatelé berou z platů běženců podíly v desítkách procent. „Bohužel s krizí přichází různí podvodníci. Je potřeba být v tomto směru velmi opatrný. Objevují se rádoby poskytovatelé práce. Nikomu nedoporučujeme jít se zaměstnat přes prostředníka, ale napřímo,“ doplnila.

Podle Dudašové Ukrajinci obecně nevěří úřadům a z institucí mají strach. Je to pozůstatek sovětské doby a devadesátých let, kdy Ukrajinci měli špatné zkušenosti. „Je to velký problém, protože Ukrajinec často uvěří spíše svému sousedovi, který problematice absolutně nerozumí, než informacím od oficiálních úřadů,“ uzavřela Dudašová.

Aktualizace: Zprávu jsme doplnili o další informace slovenské policie.

Reklama

Doporučované