Hlavní obsah

Rusko budovalo z anglického zámku základnu pro své agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dan Kitwood, Getty Images

Anglický zámek Seacox Heath.

Británie zakročila proti ruským agentům v zemi. Tento týden vyhostila vojenského atašé a některé nemovitosti zbavila diplomatické ochrany, a to včetně zámečku Seacox Heath, který mělo Rusko využívat jako základnu pro agenty.

Článek

Zámek na hranici hrabství Kent a Sussex v ruském vlastnictví tento týden přišel o diplomatický status. Britská vláda se podle nejmenovaných bezpečnostních zdrojů deníku The Times domnívá, že ho ruská vojenská rozvědka GRU využívala jako základnu pro řízení britských operací. Využívala ho údajně ke schůzkám a náboru agentů.

Oficiálně měli zaměstnanci ruského diplomatického zastoupení ve Spojeném království budovu využívat jako víkendový dům. Zámek Seacox Heath byl postaven v 19. století a je zařazen na seznam památek.

Sídlo ve stylu francouzských zámků britské zpravodajské služby pravděpodobně sledovaly léta. Zaznamenaly příchod a odchod různých osob, o nichž předpokládaly, že se na ně GRU zaměřila jako na potenciální agenty, včetně britských a dalších neruských členů zločineckých gangů.

Britská vláda v reakci na nová zjištění oznámila, že vyhostí ruského vojenského atašé, odebere status diplomatických prostor několika ruským nemovitostem ve Spojeném království, včetně Seacox Heath a Highgate, které byly pravděpodobně využívány pro zpravodajské účely, a zavede nová omezení pro ruská diplomatická víza, včetně omezení doby, kterou mohou ruští diplomaté strávit ve Spojeném království.

Spojené království si rovněž předvolalo ruského velvyslance, aby ho s opatřeními seznámilo. Zdůraznilo, že jednání Ruska nebude tolerovat.

Bezpečnostní zdroje deníku The Times uvedly, že se domnívají, že GRU na Seacox Heath usilovala o vybudování sofistikované špionážní základny.

Působení ruských agentů ve Velké Británii je hojně probíraným tématem zejména po událostech z roku 2018, kdy dvojice ruských agentů v Salisbury otrávila nervově-paralytickou látkou novičok dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Doporučované