Hlavní obsah

Co bude se Záporožskou jadernou elektrárnou? Další Černobyl nehrozí, říká Drábová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil atomové agentuře OSN, že plánuje znovu uvést do provozu Záporožskou jadernou elektrárnu na okupovaném jihovýchodě Ukrajiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Donedávna byla Záporožská jaderná elektrárna v režimu takzvané studené odstávky - fungoval pouze jeden reaktor, který vyráběl nezbytné množství páry pro zajištění základních bezpečnostních procesů. Před pár dny byl odstaven i poslední ze šesti bloků. Podle zprávy, kterou nyní obdržela Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), však Rusko chce aspoň jeden reaktor znovu zprovoznit k výrobě elektřiny.

„Osobně jsem přivítal rozhodnutí zastavit veškeré reaktory v Záporožské jaderné elektrárně. Zlepší totiž celkovou bezpečnostní situaci areálu,“ řekl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi.

Situace kolem Záporožské jaderné elektrárny je dlouhodobě napjatá. Zařízení obsadili ruští okupanti krátce po zahájení invaze na Ukrajinu, od listopadu roku 2022 už byla elektrárna třikrát přímo zasažena, naposledy minulý týden.

Možné opětovné spuštění reaktorů a aktuální bezpečnost elektrárny v rozhovoru pro Seznam Zprávy posoudila šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Z Kremlu zaznělo, že se Rusko pokusí zprovoznit alespoň jeden z bloků jaderné elektrárny. Vezmeme-li v potaz aktuální bezpečnostní situaci, je to vůbec možné?

Za prvé je nutno zdůraznit, že jakékoliv kroky, které by Rusko podniklo v Záporožské elektrárně, jsou nezákonné a nepřípustné. Ta elektrárna je ukrajinská a na ukrajinském území. Podle mého názoru momentálně není možné uvést elektrárnu do provozu, a to ani například jeden blok, jak má Rusko v plánu. Ale samozřejmě, je to odpovědnost Putina, který když vydá rozkaz, Rosatom (ruská státní společnost spravující atomové elektrárny - pozn. red.) ho splní.

I kdyby tedy byla elektrárna spuštěna, je možné zaručit její bezpečný chod? V minulosti byl totiž areál již několikrát přímo zasažen.

Já si nemyslím, že Rusové by chtěli schválně tu elektrárnu přivést do nějakého stavu nehody či havárie. Faktem ale je, že na elektrárně není dostatek personálu a náhradních dílů. Už téměř dva roky tam neprobíhala žádná údržba. Takže jakékoliv akce a záměry, které Kreml vypouští do veřejného prostoru, jsou z hlediska jaderné bezpečnosti porušení všech zásad.

V případě, že by byl zasažen funkční reaktor - došlo by k havárii, kterou by pocítila i Evropa?

Když se podíváme na to, co se doposud v elektrárně odehrálo, tak to byly zásahy dronů. To jsou malé exploze, které mohou sice tu elektrárnu lokálně poškodit, ale rozhodně ji nepřivedou do stavu vážné havárie.

Zde je nutné připomenout, že i kdyby došlo na Záporožské elektrárně k incidentu, tak to v žádném případě nebude druhý Černobyl nebo podobně. Z hlediska radiace by událost měla dopad pouze pro Ukrajinu, potažmo Rostovskou oblast. Ochranná opatření proti ní by byla potřeba tak v okruhu padesáti až sta kilometrů. Pro ilustraci, Česko je od Záporoží vzdáleno 1200 až 1500 kilometrů.

V tuhle chvíli je odstaveno všech šest bloků elektrárny. Doposud ale jeden běžel a vyráběl páru, proč nebyl odstaven dříve?

Pro upřesnění, štěpná řetězová reakce byla zastavena ve všech šesti blocích už od září 2022, nicméně vždycky aspoň jeden byl udržován v tzv. horké rezervě. To znamená, že byla teplota okruhu v jaderném bloku dostatečná pro výrobu páry a mimo jiné zásobování města Enerhodar teplem. Tato nutnost nyní pominula, protože skončila topná sezona. Jako zdroj páry pro systémy elektrárny byly postaveny nové dieselové generátory, které umožňují tu páru vyrábět, aniž by tedy musela být teplota jednoho z těch bloků udržována na vyšší úrovni.

Jaká je tedy ta aktuální situace? Umožňuje Rusko provádět agentuře pro atomovou energii potřebné kontroly? Oni se tomu v minulosti snažili bránit.

Na území elektrárny je kontinuálně přítomný šestičlenný tým inspektorů mezinárodní atomové agentury. Oni mají velké množství informací, ale na druhou stranu Rusové je pustí jenom tam, kam chtějí. I přes opakované žádosti generálního ředitele mezinárodní atomové agentury jim není umožněn přístup do všech prostor elektrárny.

Jaký význam má Záporožská jaderná elektrárna?

  • Jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na Ukrajině a v Evropě a devátou největší na světě (podle čistého elektrického výkonu je pátá). Stavěla se v letech 1984 až 1995.
  • Obrovský areál má šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu 1000 MW, tedy celkem třikrát víc než Temelín. Jaderná elektrárna v Záporoží vyráběla před ruským útokem pětinu elektřiny na Ukrajině a dodávky z ní stačily na proud zhruba pro čtyři miliony domácností.
  • V elektrárně jsou instalovány tlakovodní reaktory typu VVER-1000/320.
  • Do Kyjeva je to z elektrárny vzdušnou čarou 450 kilometrů, do Lvova přes 800 kilometrů a do Prahy skoro přesně 1500 kilometrů.
  • Celkem má Ukrajina 15 reaktorů ve čtyřech jaderných elektrárnách postavených v éře SSSR. Jaderné reaktory se kromě Záporoží nacházejí také v Rovenské oblasti (Rovenská JE), na severozápadě země stojí Chmelnycká JE a dále níže Jihoukrajinská JE.

Reklama

Doporučované