Hlavní obsah

Rusko hledá, jak se vyrovnat se sankcemi. Řeklo plán, kolik plynu pošle Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zvýšení dodávek zemního plynu do Číny by Rusku v důsledku západních sankcí finančně pomohlo.

Rusko plánuje posílat zemní plyn do Číny přes Kazachstán. Jednalo by se o  přibližně 35 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. O ceně plynu se jedná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 35 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.

Kazachstán a Rusko se loni dohodly na trase budoucího plynovodu, který má podpořit dodávky mezi oběma zeměmi a do Číny. O objemech přepravy se však zatím nemluvilo.

„Chceme maximálně využít náš tranzitní potenciál,“ řekl Abajev. „Hovoříme o 35 miliardách metrů krychlových plynu (ročně), které budou dodávány do Číny,“ dodal s tím, že se jedná o cenách plynu.

Plynovod přes Kazachstán by pomohl Rusku postiženému západními sankcemi kvůli konfliktu na Ukrajině zvýšit prodej do Asie. Zajistil by také dodávky pro centrální, severní a východní regiony Kazachstánu. Zatím se však nepodařilo dosáhnout dohody s Čínou.

Moskva již několik let jedná s Pekingem o vývozu plynu, mimo jiné prostřednictvím projektu Síla Sibiře 2, který má vést přes Mongolsko. Podle odborníků ale Čína bude potřebovat další zemní plyn až po roce 2030.

Ruský prezident Vladimir Putin má koncem tohoto měsíce navštívit Čínu a očekává se, že se bude jednat o energetických otázkách. Čína je jedním z největších odběratelů ruské ropy.

Související témata:

Doporučované