Hlavní obsah

Patřil mezi Putinovy oblíbence. Teď se kolem Gerasimova stahuje smyčka

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a náčelník Generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov (vpravo) na snímku z Moskvy z prosince 2023.

aktualizováno •

Ruské úřady zadržely zástupce náčelníka generálního štábu kvůli obvinění z korupce. Za poslední týdny jde o několikátou postavu z ministerstva obrany, která přichází o své postavení. Ve vzduchu tak visí další obměny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na ruském ministerstvu obrany pokračuje zatýkání vysoce postavených úředníků. Zatím posledním je z korupce obviněný zástupce náčelníka generálního štábu Vadim Šamarin. Podle listu Izvestija byl ve čtvrtek kvůli podezření z braní úplatku také zadržen šéf nákupu ministerstva obrany Vladimir Verteleckij.

Jeho zadržení vyvolává - ve stínu událostí v posledních týdnů, kdy se po inauguraci Vladimira Putina přeskládávají mocenské struktury - otazníky nad další důležitou tváří ruské války na Ukrajině: náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem.

O jeho možném stažení z funkce se mluví již déle, zejména v souvislosti s nedávným koncem Sergeje Šojgua v čele ministerstva obrany.

Bývá totiž pravidlem, že se při obměně šéfa resortu řeší i funkce náčelníka generálního štábu ozbrojených sil. Kreml sice ujistil, že výměna Šojguova blízkého spojence zatím není na stole, přesto by se podle analytiků dala výhledově očekávat.

„Ačkoli Gerasimov zůstává ve své funkci, nepřekvapilo by mě, kdyby ho (nový ministr obrany Andrej) Bělousov nahradil někým populárnějším, aby měl náčelníka generálního štábu, který mu za svou funkci vděčí,“ poznamenal analytik Rob Lee.

Kdo je Valerij Gerasimov?

Pochválila ho kritička Kremlu, zavražděná novinářka Anna Politkovská. Vymyslel vlastní doktrínu a vyzkoušel ji při anexi Krymu. Teď převzal velení „zvláštní operace“ na Ukrajině. Valerij Gerasimov. Proč ta změna. Kdo to je?

O krk nejde Gerasimovovi poprvé. Už po loňské vzpouře vagnerovců kolovaly spekulace o jeho možném stažení.

Ruské vojenské vedení už navíc během neúspěšné invaze na Ukrajinu prošlo několika změnami. Nyní se ovšem zdá, že rošády sahají až do nejvyšších pater.

„Když je v Rusku zatčen jeden z nejvyšších představitelů obrany, je to zajímavé. Když jsou během necelého měsíce zatčeni čtyři vysocí představitelé obrany, je to více než zajímavé. Začíná to vypadat jako čistka,“ okomentoval na platformě X zatčení Šamarina novinář Steve Rosenberg.

Šojguův konec předznamenalo zatčení spojence

Připomeňme, že Sergej Šojgu stál po Putinově boku desítky let a býval označován jako muž číslo dva. Dlouhodobě se ale potýkal s kritikou za vedení války, při nedávné obměně vlády ho tak vystřídal ekonom a dosavadní první vicepremiér Andrej Bělousov, od kterého se očekává přínos větší stability do ekonomického řízení války.

Právě se snahou pročistit okolí od korupce spojoval odchody z ministerstva i zdroj listu The Financial Times. „Rozhodně není zkorumpovaný. A to se bude velmi lišit od toho, co máme nyní na ministerstvu obrany. Šojgu a všichni kolem něj byli opravdu ziskuchtiví lidé,“ popsal člověk, který podle deníku zná Putina a Bělousova desítky let.

Obvinění z korupce navíc čelí i dlouholetý náměstek Timur Ivanov, kterého ruská média považovali za jednoho z nejbližších Šojguových mužů.

Ostatně jde o nejvýše postaveného úředníka, který v Rusku čelí trestnímu stíhání, od zatčení exministra hospodářství Alexeje Uljukajeva v roce 2016.

Snahou o potření korupce zdůvodňuje zatýkání i Kreml. „Boj proti korupci je soustavné úsilí. Toto není kampaň, to je pokračující práce. To je nedílnou součástí aktivit našich donucovacích orgánů,“ uvedl ve čtvrtek jeho mluvčí Dmitrij Peskov.

O korupčních kauzách na ministerstvu obrany se nicméně dlouhodobě vědělo, ostatně na Ivanovovo nelegálně nahromaděné bohatství upozorňoval například protikorupční fond zesnulého opozičníka Alexeje Navalného. Otázky tak vzbuzuje načasování této čistky.

Zatýkání a konce v politických funkcích tak nicméně souvisí podle některých odborníků s konfliktem mezi „klany“, které v Kremlu usilují o získání moci.

„Někomu z elity se nelíbilo, že Šojgu posílil. Nepochází to od Putina, ale od lidí, kteří jsou Putinovi blízcí a kteří si myslí, že je Šojgu přehrál. Je to prostě boj proti němu a ministerstvu, které se stalo příliš mocným. Roli hraje i snaha o vyvážení situace,“ řekla Taťjana Stanovajová, vedoucí pracovnice Carnegie Russia Eurasia Center.

Aktualizace: Doplnili jsme informaci o zadržení Vladimira Verteleckého.

Doporučované