Hlavní obsah

Moskva má novou hvězdu. Miláček Kremlu zpívá o tom, jaké to je být Rusem

Foto: Profimedia.cz

Ruský zpěvák Jaroslav Dronov známý pod uměleckým jménem Šaman.

Reklama

Zpěvák vystupující pod pseudonymem Šaman byl před válkou v Rusku téměř neznámý. Teď je z něj celebrita celonárodního významu. „Jsem Rus, celému světu navzdory,“ vzkazuje ve svých písních, které se už dostaly i do školních osnov.

Článek

Zatímco jiní ruští umělci museli vlast pro své názory na invazi na Ukrajinu opustit, zpěvákovi, který vystupuje pod pseudonymem Šaman, se se začátkem války začalo nebývale dařit a jeho sláva vzrostla.

Jedenatřicetiletý zpěvák, který proslul popovými písněmi plnými patriotismu, se jmenuje vlastním jménem Jaroslav Dronov. Před zahájením ruské invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku v Rusku příliš populární nebyl, známý byl hlavně coby bývalý účastník talentových soutěží. Válka ovšem všechno změnila, píše deník The Times, který na příběh vycházející hvězdy ruského popu upozornil.

Dronov se jako jeden z mála ruských umělců dostal do přízně Kremlu. Ten od té doby jeho vlasteneckou tvorbu nadšeně podporuje ve snaze zajistit si loajalitu další generace Rusů. V září loňského roku nechal Šamana vystoupit na pódiu s ruský prezidentem Vladimirem Putinem, který během velkolepého koncertu na moskevském Rudém náměstí označil válku za posvátný boj proti „satanskému“ Západu.

Šamanova nejznámější píseň Ya Russki (v překladu Jsem Rus, pozn. red.) se stala neoficiální hymnou ruského ultranacionalismu, který v zemi znatelně posílil od doby, kdy ruský prezident Putin nařídil armádě, aby vnikla do sousední země.

Píseň, ve které se zpívá například „Já jsem Rus, celému světu navzdory“ nebo „Jsem Rus, krev mého otce mi proudí v žilách“, se stala hitem po celém Rusku. Dostala se dokonce i do školních osnov.

Žákům v Petrohradě učitelé nařídili, aby si píseň nastudovali a posílili díky ní své vlastenectví. Školákům v Tatarstánu zase vyučující píseň pouštěla a chtěla, aby při slovech „Jsem Rus“ vztyčili nad hlavu pěst. Těm, kteří se její přání zdráhali splnit, řekla, aby emigrovali.

Šamanova skladba mezitím na YouTube posbírala přes 30 milionů zhlédnutí. Stala se také hlavním symbolem loňských oslav Dne národní jednoty. Píseň po celé zemi zpívalo okolo deseti tisíc lidí a vše přenášela ruská státní televize.

Zpěvák také vystupoval před publikem v městech Mariupol či Luhansk, která se dostala pod kontrolu ruských jednotek. Zazpíval si i před vojáky, kteří jeho slova doprovázeli salvou střelby.

„Takový dárek mi ještě nikdo nedal,“ okomentoval tehdy svůj zážitek Dronov, který jednu ze svých písní věnoval padlým ruským vojákům, kteří podle jeho slov „šli zemřít za svobodu, ne pro medaile“.

Další Šamanovu skladbu s názvem My, ke které byl natočen velkolepý videoklip na Rudém náměstí, ruská státní televize označila za hudební předlohu pro budoucnost ruské společnosti. „Už nebude existovat žádné ‚Já‘, kdy bude každý individuální. Bude existovat pouze ‚My‘,“ uvedla moderátorka stanice.

Někteří pozorovatelé si mezitím všimli nápadné podoby mezi videoklipem a projevy nacistické propagandy. „Kdybychom neznali kontext, mohlo by se zdát, že jde o parodii na Hitlerjugend,“ uvedl například Marat Guelman, bývalý poradce Kremlu a odborník na umění, který se k Putinovi staví kriticky.

Reklama

Doporučované