Hlavní obsah

Rusko má plán, jak do roku 2030 pohltit Bělorusko, vyplývá z uniklého spisu

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin po boku běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka

Reklama

Dokument, k němuž získala přístup zahraniční média, popisuje kroky, kterými Rusko plánuje zlikvidovat nezávislost sousedního Běloruska. Do roku 2030 chce mít pod palcem tamní média i armádu, počítá také s jednotnou měnou.

Článek

Rusko chce do roku 2030 získat kontrolu nad sousedním Běloruskem. Vyplývá to z uniklého dokumentu, ke kterému se dostala skupina zahraničních médií, včetně serveru The Kyiv Independent, Yahoo News nebo Süddeutsche Zeitung.

Sedmnáctistránkový dokument s názvem Strategické cíle Ruské federace v Bělorusku údajně pochází z léta roku 2021. Jeho autorem má být pododdělení ruské prezidentské kanceláře.

Spis detailně popisuje kroky, kterými se Rusko chystá do konce dekády převzít kontrolu nad běloruskou politickou, ekonomickou i vojenskou sférou. Mluví také o potlačení západních vlivů v regionu a vytvoření silné opozice vůči NATO.

Plány jsou v něm rozděleny do několika kategorií – na krátkodobé, kterých mělo být dosaženo do konce roku 2022, střednědobé, které mají být dokončeny koncem roku 2025, a dlouhodobé, které končí rokem 2030.

Podle serveru The Kyiv Independent se Rusku zjevně podařilo dosáhnout většiny vojenských cílů stanovených pro rok 2022. Týkaly se především rozšíření ruské vojenské přítomnosti v Bělorusku. Té Rusko dosáhlo, když mu sousední Bělorusko poskytlo své území jako odrazový můstek pro zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu.

Ruská propaganda v okupovaných oblastech

Materiály nalezené v Rusy několik měsíců okupovaném Chersonu ukazují, jak fungovala tamní propaganda. Za pomoci letáků i vysílání šířila mimo jiné ruský nacionalismus. Podle experta na oblast v tom nicméně nebyla příliš dobrá.

Mezi dlouhodobé cíle Ruska, které vyplývají z dokumentu, patří sjednocení legislativy obou zemí, sladění jejich zahraniční a obranné politiky a zajištění ruské kontroly nad politickou, hospodářskou, kulturní a mediální sférou Běloruska.

Kreml chce údajně do konce roku 2030 zařídit, aby mělo Bělorusko s Ruskem jednotnou měnu a daňový systém. Běloruská média by měla být tou dobou zcela pod kontrolou ruských orgánů, běloruská armáda by se měla řídit ruskými předpisy a veškerá klíčová vojenská výroba by se měla přesunout z Běloruska do Ruska.

Dlouhodobý plán počítá s vytvořením společného „svazového státu“ pod ruským vedením. Podle médií, která se k dokumentu dostala, je ale opravdovým cílem Ruska anektovat Bělorusko, upozorňuje stanice Deutsche Welle. Pokud by se tyto plány doopravdy uskutečnily, Rusko by prodloužilo svou hranici s Litvou a Polskem, členskými státy NATO a Evropské unie. Dosud s nimi hraničí jen přes Kaliningradskou oblast.

Bělorusko a Rusko se staly formálně součástí nadnárodního „svazového státu“ už v roce 1999, když podepsaly dohodu, která stanovuje právní základ pro integraci obou zemí. Jak upozorňuje server The Kyiv Independent, projekt svazového státu následně upadl do zapomnění, znovu se o něm začalo mluvit až v roce 2018, kdy Bělorusko požádalo Rusko o slevu na ropu. Kreml cenu snížil výměnou za politické ústupky.

Pravost dokumentu

Server Yahoo News a deník Süddeutsche Zeitung tvrdí, že mluvily s analytiky a experty, kteří potvrdili pravost dokumentu. Podle jednoho nejmenovaného západního zdroje, který citoval zmiňovaný server, dokument připravilo Prezidentské ředitelství pro přeshraniční spolupráci.

Pododdělení ruské prezidentské kanceláře podle zdroje vzniklo v říjnu roku 2018. Jeho úkolem údajně bylo vytváření nových plánů k dosažení strategických cílů Ruska v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Bělorusku, na Ukrajině a v Moldavsku.

Podle zdroje ze západních zpravodajských služeb, který je obeznámený s původem dokumentu, se na plánech podílely ruské tajné služby i ozbrojené složky.

Bělorusko si s Ruskem udrželo velmi blízké vztahy i po rozpadu Sovětského svazu. Klíčovou roli v tom sehrál běloruský prezident a zároveň spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Alexandr Lukašenko, který zemi vládne od roku 1994.

„Cíle Ruska v Bělorusku jsou stejné jako na Ukrajině,“ uvedl v reakci na uniklý dokument velvyslanec USA při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Michael Carpenter. „Pouze v Bělorusku se spoléhá spíše na nátlak než na válku. Konečným cílem je ovšem kompletní začlenění (země do Ruska),“ dodal.

Reklama

Doporučované