Hlavní obsah

Rusko na frontě využívá Starlink, tvrdí Ukrajinci. Jde to, i kdyby Musk nechtěl

Foto: Getty Images

Ukrajinský voják s terminálem Starlinku kdesi v Černihivské oblasti.

Reklama

Ukrajinská rozvědka má údajně důkaz, že Rusko v boji využívá internet od služby Starlink Elona Muska. Tomu už delší dobu nasvědčují i další zprávy nezávislých médií. Musk zřejmě nemá jednoduchý recept, jak problém řešit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinská vojenská zpravodajská služba zveřejnila audionahrávku, která má být důkazem o tom, že ruští vojáci využívají v boji na Ukrajině internetové terminály systému Starlink Elona Muska. Konkrétně má být důkazem zachycený rozhovor dvou ruských vojáků na frontě, který ukrajinská rozvědka podle Reuters zveřejnila na Telegramu.

Starlink je systém patřící pod společnost Space X, který pomocí tisíců satelitů na oběžné dráze Země může poskytovat internetové připojení terminálům po celém světě. Majitel společnosti Elon Musk tuto službu nabídl Ukrajině hned na začátku invaze, ukrajinská armáda od miliardáře dostala terminály a ze služby dlouhodobě významně těží.

Tomu, že ji začali využívat i Rusové, nasvědčují i další indicie, o kterých se mluvilo už před zprávou ukrajinskou rozvědky.

Tento týden na problém s odkazem na dva nejmenované ukrajinské vojáky upozornil například server Defense One. Ten zveřejnil i fotku, která má být přímo z fronty a ukazovat terminál Starlinku v ruském držení. Uvádí také, že snímky terminálů se objevily i v ruských dobrovolnických skupinách podporujících invazi a shánějících výbavu pro vojáky. Podobně o tom psala už dřív ukrajinská a ruská média.

Podezření dále nahrává například i to, že terminály Starlinku otevřeně nabízí ke koupi i některé ruské společnosti.

Starlink byl kvůli tomu na sociálních sítích vyzván k reakci a prohlásil, že SpaceX s ruskou vládou ani armádou nikterak nespolupracuje a že služba v Rusku ani není aktivní, takže i když se tam terminály dostanou, nebudou fungovat. „Pokud ruské obchody tvrdí, že prodávají Starlink pro využívání této služby v Rusku, tak klamou své zákazníky,“ uvedla společnost a dodala, že pokud se dozví, že terminály jsou používány „sankcionovanou nebo neoprávněnou stranou“, bude to vyšetřovat a případně je vypne.

Podle zdrojů Defense One se terminály pro Rusko kupují v zahraničí (spekuluje se o Dubaji) a pak se do Ruska dováží tajně po mnoha kusech. Newsweek k tomu ve svém článku shrnujícím indicie poukazující na tento problém dodává, že „není známo nic, co by nasvědčovalo tomu, že Musk nebo Space X si byli problému vědomí a jsou za něj zodpovědní“.

Velmi nejasná je věc v otázce, kde všude mohou Rusové s terminály, ať už je získali jakkoliv, operovat.

Má se za to, že SpaceX by měla být schopná neposkytovat pokrytí satelitním internetem v okupovaných oblastech a že tam signál už zablokovala. Jak přesně je ale pokrytí limitované, se ale neví.

Svědčí o tom i loni silně medializovaná aféra, k níž došlo po publikaci pasáže z životopisné knihy o Muskovi napsané Walterem Isaacsonem v deníku Washington Post. V knize stálo, že Musk nechal „potají“ vypnout Starlink na okupovaném Krymu a zmařil tak ukrajinský dronový útok na Sevastopol. Miliardář následně prohlásil, že ve skutečnosti tam služba nikdy nefungovala a on ji jen odmítl zapnout, načež mu dal Isaacson za pravdu s tím, že si Ukrajinci jen mysleli, že Starlink dosáhne až tam.

Ať už je to, jak chce, minimálně na samotné frontové linii a v její blízkosti je omezování signálu podle toho, kde jsou Ukrajinci a kde Rusové, jistě velmi komplikované. Ukrajinský expert Oleh Kutkov, který se podílel na jednání kolem dodávek terminálů Starlink pro Ukrajinu, řekl serveru Militarnyj, že ve zhruba 20kilometrové zóně kolem fronty je technologicky nemožné rozlišovat, na které straně budou terminály fungovat a na které ne. Identifikaci ruských terminálů zase podle odborníka Bryana Clarka osloveného serverem Defense One může snadno zmařit falšování GPS signálu.

Ukrajinští vojáci serveru řekli, že jsou překvapení, že Rusko nezačalo Starlink tímto způsobem využívat už dřív. Terminálů prý ale Rusové mají už stovky, což Ukrajincům značně „ztěžuje život“ na frontě.

Reklama

Doporučované