Hlavní obsah

Trinidad a Tobago čelí následkům havárie „tajemné“ lodi u pobřeží

Foto: Profimedia.cz

Ropná skvrna zasáhla nejméně 15 kilometrů pobřeží karibské země.

Reklama

Převrácená loď způsobila u pobřeží Trinidadu a Tobaga přírodní katastrofu. Ropná skvrna pokryla nejméně 15 kilometrů pobřeží a s jejími následky vládě pomáhá okolo tisíce dobrovolníků. Premiér zvažuje vyhlásit nouzový stav.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přírodní katastrofa postihla karibský stát Trinidad a Tobago poté, co se u jeho břehů minulou středu převrátila „tajemná“ loď označená jménem Gulfstream a z jejích útrob se do moře začala valit ropa. Ropná skvrna zasáhla nejméně 15 kilometrů pobřeží karibské země.

Potápěči se snaží ucpat díru ve ztroskotané lodi, odkud ropa uniká do moře. Osud lodi je zahalen tajemstvím. K jejímu převrácení došlo minulou středu. Během havárie nikdo z posádky nevyslal nouzový signál nebo volání o pomoc. Posádka loď rychle opustila.

S odklízením škod vládě pomáhá okolo jednoho tisíce dobrovolníků. Situace je nyní na druhém stupni ohrožení, což znamená, že si vláda dokáže s katastrofou poradit sama, není tedy potřeba vyhlašovat nouzový stav. Premiér země Farley Augustine však vyjádřil obavy, že vše nasvědčuje tomu, že se situace zhorší na úroveň tři.

„Všechno nasvědčuje tomu, že se situace vyvíjí k horšímu,“ řekl Augustine. Pokud bude vyhlášen nouzový stav, je pravděpodobné, že Trinidad a Tobago požádá o mezinárodní pomoc.

Reklama

Doporučované