Hlavní obsah

Rusko vyhovělo Američanům. Zasáhlo proti skupině hackerů

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní služba FSB zveřejnila záběry ze speciální operace s cílem „neutralizovat hackerskou skupinu REvil“.

Reklama

Rusko na žádost Spojených států amerických provedlo speciální operaci proti hackerské skupině REvil, která je zodpovědná za takzvané ransomware útoky. Podle agentury Reuters to v pátek uvedla ruská FSB.

Článek

Hackerská skupina pronásledovaná Washingtonem byla rozpuštěna. Spojené státy jsme o těchto krocích informovali, uvedla ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) na svých internetových stránkách. „Organizované zločinecké sdružení přestalo existovat a informační infrastruktura využívaná ke zločinným účelům byla neutralizována,“ stojí v prohlášení.

Operace začala na výzvu příslušných amerických úřadů, které informovaly o zapojení skupiny do šíření škodlivého softwaru, šifrování informací a vymáhání peněz za jejich dešifrování, dodala FSB. Služba podle agentury Reuters v 25 bytech 14 členů hackerské skupiny REvil zabavila přes 426 milionů rublů (asi 118 milionů korun), ale také stovky tisíc eur a dolarů.

REvil (Ransomware Evil) je skupina hackerů se sídlem v Rusku nebo v rusky mluvících zemích. Po provedení hackerského útoku REvil zpravidla obětem vyhrožovali, že ukradená data zveřejní na stránce Happy Blog, pokud neobdrží výkupné. Předpoklady, že REvil sídlí v Rusku, v minulosti plynuly zejména z toho, že skupina necílí na organizace v zemích bývalého sovětského bloku.

Zdroj obeznámený s případem agentuře Interfax sdělil, že členové skupiny s ruským občanstvím do USA vydáni nebudou. Spojené státy v listopadu uvedly, že nabízejí odměnu až 10 milionů dolarů (214 milionů Kč) za informace vedoucí k identifikaci nebo nalezení kohokoli, kdo zastává ve skupině REvil klíčové pozice.

Agentura Reuters připomněla, že kyberzločinci provedli proti Spojeným státům řadu významných hackerských útoků, při nichž se snažili získat výkupné. Samotná skupina REvil podle informací agentury Reuters například v červnu ransomwarem napadla masokombinát JBS SA. Útočníci tehdy donutili společnost dočasně přerušit provoz na více než desítce jatek po celých USA.

Jindy REvil napadli dodavatele technologické společnosti Apple a ukradli schémata připravovaných produktů. REvil se také přihlásili k útoku z července loňského roku na nástroj od amerického softwarového dodavatele Kaseya, který slouží IT odborníkům ke správě serverů, síťových zařízení nebo tiskáren.

Několik týdnů poté, co si skupina REvil připsala velký kybernetický útok na JBS SA, nicméně z internetu zmizely její webové stránky. Americký prezident Joe Biden už tehdy na tiskové konferenci uvedl, že pokud Rusko nebude jednat, nařídí kybernetickému velitelství USA, aby se do boje s hackery sídlícími v Rusku pustilo samo.

Rusko zásah proti hackerům oznámilo v době, kdy jsou vztahy se Spojenými státy poměrně napjaté. Moskva požaduje od Západu bezpečnostní záruky, včetně toho, že se NATO nebude dále rozšiřovat. Rusko ale rovněž posiluje vojenskou přítomnost v blízkosti hranic s Ukrajinou, což se nelíbí západním zemím.

Tento týden rovněž proběhla řada rozhovorů, které se hrozbě ruské invaze na Ukrajinu věnovaly. Jednali náměstci ministrů zahraničí Ruska a USA, setkali se i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou. Rusko i USA se zatím k rozhovorům vyjadřují skepticky.

Reklama

Související témata:
REvil

Doporučované