Hlavní obsah

Satelitní snímky odhalují ruské zbrojení v zemi věčného ledu

Foto: Profimedia.cz

Fotka ruského vojáka na arktické základně na ostrově Kotělnyj.

Reklama

Nové satelitní snímky ukazují, že Rusko i přes válku na Ukrajině pracuje na stavbě dalších základen ve strategicky klíčové Arktidě. Píše to televize CNN, podle které to potvrzují i její armádní zdroje.

Článek

I přes vyčerpání válkou na Ukrajině ruská armáda pokračuje ve zbrojení v arktických oblastech. Letos podle satelitních snímků společnosti Maxar poskytnutých CNN Rusko pokročilo v rozšíření nebo stavbě hned několika základen.

Podle zdroje CNN z nejmenovaných západních tajných služeb Kreml během roku z arktického regionu stáhl většinu personálu a momentálně tam má nasazeno jen asi 20 nebo 25 procent původních sil. Námořní složka nicméně podle něj zůstává válkou „naprosto nedotčena“.

Že Rusko ve zbrojení v arktických oblastech pokračuje, zmínil v nedávném rozhovoru s CNN i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Severoatlantickou alianci to podle něj donutilo „zdvojnásobit“ svou přítomnost v regionu.

V podobném duchu se ostatně už v srpnu vyjádřil americký ministr zahraničí Antony Blinken (podrobněji jsme psali zde).

Dálný sever je strategicky významný zejména proto, že právě přes severní pól vede nejkratší cesta vzdušnou čarou z Ruska do Severní Ameriky.

Satelitní snímky od společnosti Maxar ukázaly, že ruská armáda letos pracovala zejména na radarových základnách a vylepšovala ranveje vojenských letišť.

Konkrétně se to týká například základny protivzdušné obrany poblíž malého města Tiksi nedaleko delty řeky Leny na Sibiři.

Na základně tento rok vyrostly tři nové radomy, což jsou kryty radarů proti nežádoucím vlivům prostředí. Jejich instalace podle CNN trvala od loňského do letošního října.

V podobném období také vyrostla nová budova v radarové základně poblíž Oleněgorsku v murmanské oblasti.

Viditelný pokrok v práci Rusové podle satelitních snímků udělali i na další připravované základně nedaleko města Ostrovnoj, dál na sever od Oleněgorsku u pobřeží Barensova moře. Mají tam podle CNN chtít umístit jeden z pěti nových radarů Rezonans-N, které podle Ruska dokáží odhalit i jinak pro radary neviditelné letouny.

Ranvej se podle snímků letos výrazně zvětšila i na vojenském letišti Nagurskoje, které leží na odlehlém ostrově Alexandřina země. Jde o vůbec nejsevernější ruskou vojenskou základnu.

Podobných úprav se dočkala i další letecká základna na ostrově Kotělnyj.

Snímky potvrzují prohlášení Stoltenberga, že strategický význam arktických oblastí se kvůli válce na Ukrajině nezměnil a zůstává pro Moskvu prioritou.

Svých základen na severu Rusko podle zdroje CNN také využilo k rozprostření svých letadel po celé zemi poté, co na začátku tohoto měsíce došlo k útokům na dvojici ruských vojenských letišť vzdálených několik stovek kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Boj o Arktidu

Když se diskutuje o hrozbě, že by mezi Ruskem a státy NATO mohl propuknout vojenský konflikt, mluví se zpravidla o Pobaltí nebo Polsku. Trochu se zapomíná, že mezi Aliancí a ruským státem přitom existuje mnohem delší styčná linie – v severní polární oblasti.

CNN také podotýká, že Rusku v posilování své přítomnosti v arktických oblastech pomáhá i tání ledu. Tamní média letos informovala, že z Petrohradu vyplulo několik nukleárně poháněných ledoborců. Díky změně klimatu stále přístupnější severní cesta podél ruského pobřeží je podle stanice dobrou námořní stezkou pro obchodní lodě.

Reklama

Související témata:

Doporučované