Hlavní obsah

Rusko oznámilo dobytí další ukrajinské vesnice a vylepšení svých pozic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter/ZelenskyyUa, twitter/SESU_UA

Rusko decimuje ukrajinská města a vesnice už více než dva roky. Ilustrační fotografie.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice na několika místech frontové linie - v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko v pondělí ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. Informovaly o tom agentury Reuters, ruský TASS nebo stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie - v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení resortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

V neděli Moskva hlásila dobytí ukrajinské vsi Novobachmutivka. Ta se nachází nedaleko obce Očeretyne, která se v poslední době stala ohniskem bojů a podle médií Rusové ovládají její větší část.

Ukrajinský generální štáb v pondělí ve své pravidelné ranní operační svodce uvedl, že jeho vojáci odrazili nepřátelské útoky poblíž Semenivky a také na dalších místech tohoto i dalších úsecích frontové linie. Velitel ukrajinské armády nicméně o víkendu připustil, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršila.

Doporučované