Hlavní obsah

Nové zbraně na Ukrajině: průlom ve válce o přežití? Rusko pošle vzkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ukrajina se v posledních měsících potýká s vážným nedostatkem dělostřelecké munice.

Reklama

Článek

Kritický nedostatek munice zásadně komplikoval postavení Ukrajiny ve válce s Ruskem. Teď ale konečně přicházejí pro Ukrajince i dobré zprávy - USA po půl roce průtahů schválily vojenskou a ekonomickou pomoc a také poskytly dlouho žádané rakety dlouhého doletu. Jak nyní vnímají vyhlídky své země samotní Ukrajinci? A jak pevnou pozici země má? Zeptali jsme se experta přímo v Oděse.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že obnovení americké pomoci vyvolává na Ukrajině novou vlnu optimismu.
  • Proč se i přes restart dodávek dá očekávat nový velký výpad ze strany Ruska.
  • Jaké vyhlídky jsou před Ukrajinou pro případ, že v USA opět získá moc Donald Trump.

Po měsících, kdy přibývaly špatné zprávy o váznoucí vojenské pomoci ze Spojených států a také o zesilujícím ruském tlaku na frontě, získala Ukrajina novou dávku optimismu. Nejenže zákonodárci v USA konečně schválili balíček v hodnotě přes 60 miliard amerických dolarů (v přepočtu skoro jeden a půl bilionu korun). Minulý týden se totiž ukázalo i to, že Washington mezitím Ukrajině poskytl dlouho žádané rakety dlouhého doletu.

„Ale není důvod k oslavám a k pocitu euforie, na to je ještě příliš brzy. Před námi je stále velmi dlouhá válka,“ upozorňuje však profesor mezinárodních vztahů Volodymyr Dubovyk, který vede Centrum mezinárodních studií na Mečnikovově národní univerzitě v Oděse. Přesto v rozhovoru pro podcast 5:59 dodává, že poslední vývoj je pro Ukrajinu bezesporu povzbudivý.

Země čelící ruským útokem se i kvůli zaseknutí americké pomoci dostávala do velkých problémů. Její obranu stále více komplikoval nedostatek munice, se kterým se armáda potýkala. Ukrajinský profesor je ale přesvědčený, že s „přílivem nových zbraní“ se situace zlepší. „Držíme se naděje, že se Rusům v dohledné době nepodaří dobývat další a další ukrajinská území,“ říká.

Foto: archiv Volodymyra Dubovyka

Profesor mezinárodních vztahů Volodymyr Dubovyk.

Důležitá bude rychlost, s jakou se podaří tok americké pomoci obnovit. Podle Dubovyka ale Pentagon už dopředu přisunoval zbraně a materiál do Evropy tak, aby po samotném schválení rekordně vysokého balíčku dokázal reagovat co nejrychleji. Přesto nelze pominout, že vlivem politického souboje ve Spojených státech se dodávky zbraní na půl roku zasekly.

„Na Ukrajině jsme doufali, že se problém podaří vyřešit daleko rychleji. Zažívali jsme zoufalství a jen těžko jsme chápali, co se děje a proč dochází k tak obrovskému zdržení,“ popisuje ukrajinský profesor, podle něhož jsou po průlomu v USA lidé na Ukrajině viditelně šťastní. Zároveň v nich ale zůstává i určitá hořkost. „A kladou si otázky: Jak si Bidenova administrativa představuje konec této války? Věří stále ve vítězství Ukrajiny? (…) A co se stane, pokud se k moci příští rok vrátí Donald Trump?“

„Nejdůležitější balíček ze všech“

Obnovení zbrojních dodávek ze Spojených států je pro Ukrajinu důležité i proto, že by měly vyztužit ukrajinskou armádu před předpokládanou ruskou ofenzivou. Tu ale zatím obestírají spíše jen spekulace. Podle profesora Dubovyka je teď ohledně jejího zahájení obtížné cokoliv předpovídat. Nepochybuje ale, že Rusové velký výpad „zkusí“. Budou prý totiž chtít vyslat vzkaz, že ani nová pomoc Ukrajině proti Rusku nepomůže a že veškerý odpor je marný.

A i proto Volodymyr Dubovyk označuje schválenou americkou pomoc za dosud zřejmě nejdůležitější balíček ze všech. Popisuje, že má obsahovat dělostřeleckou munici, rakety, systémy protivzdušné obrany nebo třeba vybavení na odminování. „Na tom seznamu je úplně všechno,“ říká oděský akademik s tím, že balík pokrývá to nejdůležitější, co Ukrajina v tuto chvíli potřebuje.

Kolik peněz půjde na co?

  • Konkrétně je známo, že asi 23 miliard dolarů Spojené státy vyčlenily na doplnění vlastních vojenských zásob (i to je nicméně klíčové pro další ochotu USA uvolňovat své zbraně a munici pro Ukrajinu).
  • Asi 14 miliard má jít přímo do amerického programu pro podporu ukrajinské bezpečnosti (Ukraine Security Assistance Initiative), skrz který USA zajišťují pro Ukrajinu mimo jiné právě zbraně.
  • Zhruba 11 miliard má jít na financování stávajících amerických vojenských operací.
  • Dalších asi 8 miliard na nevojenskou hospodářskou podporu Ukrajiny v jejím základním fungování.

Profesor ale vyzdvihuje také třeba význam německé výzvy k posílení protivzdušné obrany na Ukrajině nebo české muniční iniciativy. Ani po odsouhlasení nové americké pomoci by se totiž podle Dubovyka ostatní státy neměly „uvolnit“ a polevit v poskytování podpory. Jedině tehdy prý bude Ukrajina schopná v boji konkurovat. „Rusko je hrozivý nepřítel, který v posledních dvou letech zdvojnásobil své vojenské úsilí,“ uvádí.

Zároveň předpokládá, že na Ukrajině teď po nové infuzi optimismu opět spíše utichnou hlasy volající po nutnosti vyjednat s Ruskem nějakou dohodu, která by třeba ani nemusela být pro Ukrajinu výhodná. Taková rétorika podle Volodymyra Dubovyka zesílila právě ve chvíli, kdy země vlivem nedostatku munice na bojišti ztrácela půdu pod nohama. Jenže Ukrajina prý nemůže přestat bojovat - vede totiž válku o vlastní přežití. „S nepřítelem, který se vás snaží vymazat ze zemského povrchu, prostě bojovat musíte,“ dodává ukrajinský expert.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli by Kyjev mohl najít společnou řeč s Washingtonem i v případě, že se do Bílého domu vrátí republikán Donald Trump. A uslyšíte také o tom, jak pevnou pozici má na Ukrajině po více než dvou letech války prezident Volodymyr Zelenskyj. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Český rozhlas Radiožurnál, YouTube - Forbes Breaking News, YT - MSNBC, YT - CNN

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované