Hlavní obsah

Rusko přijalo zákon zakazující změnu pohlaví

Foto: SOLOVEVA ANASTASIIA, Shutterstock.com

Ilustrace.

Reklama

V Rusku schválili návrh zákona, který zakazuje operace spojené se změnou pohlaví, pokud nepůjde o vrozené anomálie. Lidé, kteří už zákrokem prošli, nesmí podle normy adoptovat děti. Státní duma tím chce zachovat tradiční hodnoty.

Článek

Státní duma přijala v pátek ve třetím čtení návrh zákona o zákazu lékařských zákroků, které vedou ke změně pohlaví, informuje agentura TASS. Zákon „o základech ochrany zdraví občanů v Ruské federaci“ je doplněn o nový článek, který nejen zakazuje chirurgické zásahy, ale také užívání léků souvisejících se změnou pohlaví.

Poslanci všech pěti frakcí Dumy v čele s předsedou Státní dumy Vjačeslavem Volodinem předložili návrh sněmovně v květnu. V prvním čtení přijala Duma dokument v červnu, ve druhém 13. července.

Zákaz se nevztahuje na lékařské zásahy související s léčbou vrozených anomálií a vývojových vad. Stejně tak nebude platit u genetických a endokrinních onemocnění spojených s poruchami při dozrávání pohlavních orgánů u dětí. Změny však budou moci být vždy provedeny pouze na základně lékařského posudku.

Duma zároveň přijala usnesení, ve kterém ruské vládě doporučuje uznat poruchy sexuální preference, včetně transsexualismu, transvestitismu a pedofilie, za nemoc.

Připomínáme, že Světová zdravotnická organizace vyškrtla homosexualitu ze seznamu nemocí už v roce 1990 a v roce 2018 vyjmula z této soupisky i transgenderový nesoulad. (Trans lidé je označení pro osoby, jejichž genderová identita není v souladu s pohlavím, se kterým se narodily.) WHO tedy tento stav neoznačuje za duševní poruchu, ale za „genderovou neshodu“.

Dokument rovněž obsahuje doporučení, aby se urychlila příprava seznamu zdravotnických organizací, které budou oprávněny vydávat lékařské stanovisko o shodě sexuálních charakteristik s určitým pohlavím. „Určitě to bude muset být projednáno a pak se to již promítne do změn zákonných předpisů,“ říká Volodina.

Příběh

Svou přeměnu v ženu včetně složité situace, ve které se se svými nejbližšími ocitla, popisuje trans žena Lenka na sociálních sítích. Zatím do své nové identity vložila desítky tisíc korun.

Schválený návrh doplňuje ruský zákon o rodině o ustanovení, podle kterého se za důvod zániku manželství považuje provedení změny pohlaví jednoho z manželů a oficiální zápis do jeho osobních dokumentů. Mění se tak článek 16 zákoníku, který vyjmenovává důvody zániku manželství.

Kromě toho dokument doplňuje zákoník o normy, podle nichž osoby, které si změnily pohlaví, nebudou moci být pěstouny dětí ani děti adoptovat. To již dříve avizoval zástupce předsedy výboru Státní dumy pro ochranu zdraví Sergej Leonov. „Pokud někdo v páru změnil pohlaví, bude mu zakázáno adoptovat děti,“ řekl.

Podle předsedy Státní dumy je cílem zachovat tradiční rodinné hodnoty, které jsou pro občany důležité. Míní, že západní země chtějí Rusům vnutit pseudohodnoty, které jim jsou ale cizí.

Reklama

Doporučované