Hlavní obsah

Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu

Foto: Maykova Galina, Shutterstock.com

Jekatěrinburg z nadhledu. Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Ruský premiér Michail Mišustin podle dokumentu nařídil ruskému ministerstvu zahraničí, aby o tomto rozhodnutí informovalo českou stranu.

Článek

Rusko vypovídá mezivládní dohodu s Českem o zřízení generálního konzulátu České republiky v Jekatěrinburgu na Urale, oznámila ruská státní agentura TASS s odvoláním na příslušné nařízení ruské vlády, které bylo dnes zveřejněno na úředním serveru.

TASS připomněl, že dohoda s Českem o konzulátu byla uzavřena v roce 2001, a dodal, že podle dřívějších informací Česko činnost svého úřadu v Jekatěrinburgu přerušilo.

Po ruské invazi na Ukrajinu z loňského 24. února byl snížen počet ruských diplomatů v ČR. Česko také odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a Karlových Varech. Uzavřelo tehdy také své konzuláty v Petrohradu a Jekatěrinburgu. Dočasně uzavřen je Český dům v Moskvě.

Mohlo by vás zajímat

Po aféře Vrbětice a ruské invazi na Ukrajinu se z Moskvy čeští diplomaté spíše vytráceli. Na znamení, že vztahy Ruska a Česka jsou na bodu mrazu. Teď ale přichází změna.

Fungování konzulátu na Urale ovlivnila i česko-ruská diplomatická roztržka a vzájemné vyhošťováním diplomatů na jaře 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó tehdy v odpovědi na kritiku, že se Budapešť za Prahu dostatečně nepostavila, mimo jiné uváděl, že Maďarsko vyhovělo žádosti ČR o pomoc s ostrahou a provozem generálního konzulátu v Jekatěrinburgu, než bude Praha schopná nahradit své vyhoštěné diplomaty.

Reklama

Související témata:

Doporučované