Hlavní obsah

Rusko se obává „terorismu“ na Den vítězství. Ruší se přehlídky i průvody

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na Den vítězství v Rusku vrcholí. Ulice Petrohradu ozdobily dekorace v barvách ruské vlajky.

Reklama

Moskevská přehlídka vojenské techniky letos nebude přístupná veřejnosti, v některých regionech se akce zcela ruší. Kreml se odkazuje na bezpečnostní rizika, pozorovatelé ovšem mluví o strachu z protiválečných nálad.

Článek

Oslavy ke Dni vítězství 9. května budou letos v Rusku výrazně skromnější. Několik měst oznámilo, že omezí rozsah akcí, které se tradičně v tento den konají. Radnice tvrdí, že se tak rozhodly z bezpečnostních důvodů. Nezávislí pozorovatelé ovšem namítají, že hlavním důvodem je strach Kremlu z protiválečných projevů.

Jednou z akcí, jejíž podoba bude letos výrazně jiná než v předchozích letech, je oblíbený průvod Nesmrtelného pluku, píše stanice BBC. Během něj se lidé po celé zemi vydávají do ulic s fotografiemi svých blízkých, kteří bojovali v druhé světové válce.

V loňském roce vedl moskevský průvod sám prezident Vladimir Putin, který v ruce třímal fotografii svého otce. Letos ovšem ruské úřady lidem vzkázaly, aby památku zemřelých uctili jiným způsobem. Poradily jim, aby si snímky válečných veteránů připnuli na klopu, připevnili do oken u aut nebo je sdíleli na sociálních sítích.

Někteří pozorovatelé se domnívají, že se Kreml rozhodl průvod zrušit proto, že by se mohl zvrhnout v truchlení po těch, kteří v posledním roce padli na Ukrajině, což by mohlo obrátit pozornost k velikosti ruských ztrát.

Podle nezávislého ruského novináře Dmitrije Kolezjeva, který nyní žije v exilu a jehož citovala BBC, by lidé „téměř určitě přišli na průvod Nesmrtelného pluku s portréty těch, kteří padli na Ukrajině, a počet aktuálních fotografií by se mohl ukázat jako depresivně velký“.

O ruských ztrátách na Ukrajině jsme psali zde:

Spojené státy přišly s dalšími odhady ruských ztrát na Ukrajině. Za posledních pět měsíců, kdy se bojovalo hlavně o Bachmut, prý padlo na 20 tisíc ruských vojáků. Pokud je to pravda, znamenalo by to větší ztráty než v úvodu války.

Také historik Maksim Kuzachmetov se domnívá, že v průvodu by se pravděpodobně objevily fotografie příbuzných, kteří zemřeli na Ukrajině.

„Kreml se s úsměvem a smíchem snaží podpořit myšlenku, že ‚my vyhrajeme‘, stejně jako myšlenku ‚všechno pro frontu‘,“ uvedl pro ruskojazyčný server Current Times. „V tomto ohledu může Nesmrtelný pluk způsobit pouze ideologickou škodu,“ dodal.

S tím, že Kreml ruší slavnostní akce zejména kvůli své vlastní reputaci, souhlasí i ruská opoziční politička Elvira Vicharevová. Poukazuje na to, že zatímco průvod ke Dni vítězství se ruší, v březnu se bez obav z teroristických útoků konalo desetitisícové proválečné setkání na moskevském stadionu Lužniki.

„Lidé by vycházeli ven, aniž by na sobě měli portréty svých pradědů. Vycházeli by ven s portréty svých otců, synů, bratrů. Ukázalo by se, že pluk není vůbec nesmrtelný, ale až příliš smrtelný. Rozsah by byl evidentní – „speciální vojenská operace“ neprobíhá bez nákladů. Proto ji zrušili,“ napsala na Facebooku politička, která přežila pokus o otravu (psali jsme zde).

Ruší se i vojenské přehlídky

Také přehlídku vojenské techniky, která se každoročně za přítomnosti prezidenta Putina koná na moskevském Rudém náměstí, čekají změny. Tento rok bude pro veřejnost uzavřena. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova proto, aby byla zajištěna bezpečnost před hrozícími „teroristickými útoky“.

Přečtěte si nejnovější díl Zpráv z bojiště:

Ukrajinci zřejmě v Bachmutu pevně kontrolují už jen západní okraj města. Ruský postup tak navzdory komplikacím pokračuje. Jinde na bojišti ovšem boje komplikuje počasí – teplo pořád nepřichází.

„Samozřejmě si uvědomujeme, že kyjevský režim, který stojí za řadou takových útoků, teroristických činů, plánuje ve své kampani pokračovat. Všechny naše speciální služby dělají vše pro zajištění bezpečnosti,“ dodal. Ve středu Moskva obvinila Kyjev dokonce přímo z útoku na Kreml a pokusu o atentát na Putina (více zde).

Některé regiony se dokonce rozhodly z bezpečnostních důvodů slavnostní přehlídky ke Dni vítězství úplně zrušit. Deník The Guardian v úterý informoval, že k tomuto kroku přistoupilo už šest ruských regionů.

Šéf Bělgorodské oblasti, která leží na hranicích s Ukrajinou, to odůvodnil tím, že „nechtějí nepřítele provokovat velkým množstvím techniky a vojáků“. Oblastní úřady této oblasti poměrně často hlásí ostřelování nebo útoky bezpilotních letounů na své území, ze kterých obvykle viní Ukrajinu.

Chvíli po Bělgorodu ale zrušení přehlídky oznámila i Saratovská oblast, která od rusko-ukrajinských hranic leží více než 600 kilometrů daleko.

Reklama

Doporučované